Dobromysl

Jak malebné pojmenování. Pro mnohé známé i jako oregano. Při vaření se nejvíc využívá sušená zelená nať, kdy odrhneme samotné lístky. Do pokrmu je nejlepší přidávat hned na začátku vaření, aby se rozvinula chuť a účinné látky.

Pro léčebné účinky můžeme použít i nať kvetoucí. Řadí se mezi bylinky bezpečné, bez vedlejších účinků a lze ji používat i dlouhodobě. Samostatně i v čajových směsích.

Název nabádá, že je to pomocník při zmírňování melancholie a deprese. Umí ale i snižovat psychický tlak a pocit úzkosti při kašli a astmatu, uvolňuje svaly, upevňuje spánek. Tlumí bolestivé a křečovité bolesti břicha, podporuje činnost jater a slinivky. V kombinaci se zvýšeným přísunem hořčíku je to podpůrná bylinka při angině pectoris.

V dnešní době je to velice oblíbené koření. Oregano známe všichni.

čajové směsi smíme louhovat až 10 minut. Ale už jste zkoušeli víno kořeněné dobromyslí?

  • Asi 50 gramů suché nati nebo vršku s květem necháme louhovat v lahvi oblíbené „sedmičky“ suchého bílého vína. Poté dobře uzavřeme a necháme 10 dní poctivě vylouhovat. Následně přecedíme.

Výborná je tak sklenka vína třeba po večeři. Navodí uvolnění těla i mysli, zklidní nervy po náročném dni a astmatikům pomůže jako prevence záchvatu.

Bylinná koupel:

  • Po celodenní zátěži a nervovém vypětí můžeme odpočívat i v koupeli, kdy 300 gramů suché nati zalijeme třemi litry vroucí vody. Necháme odstát půl hodinky a slijeme do koupele.

Přejeme příjemný odpočinek!