Česnekové výhony – nepřekonatelně lahodná delikatesa

Pokud česnek paličák vysadíte už na podzim, v červnu se můžete těšit na lahodné česnekové výhony. Ty je totiž potřeba ihned ostříhat, aby česnek neztrácel sílu. A jak jsou výborné! V Asii jsou právem považovány za delikatesu.

Zkuste například:
Čínská směs s vepřovým masem a česnekovými výhonky
Česnekové výhonky jako příloha

Česnekové květy, výhony, odborně šroubely po dozrání tvoří pacibulky ve velkých kulatých květenstvích. Pacibulky vypadají jako miniaturní stroužky a lze z nich česnek vegetativně množit. Takové množení sice závisí na mnoha faktorech, není nejjednodušší, ale zato se jím zabraňuje šíření různých nemocí či plísní, které by případně mohl mateřský česnek předávat dalším generacím při klasickém množení z jednotlivých stroužků.

Výhonky jsou nejen výborné, ale obsahují i zdraví prospěšné látky. Najdete v nich téměř všechno, co v samotném česneku. Obsahují síru, fytoncidy, vitaminy A, C, D a vitaminy skupiny B, jod, flavonoidy a alicin, který se vyznačuje antibakteriálními účinky.

Využití v kuchyni
Jejich využití v kuchyni je poměrně všestranné, lze je připravit pro pokrmy čínské a asijské kuchyně, kde nahradí fazolkové lusky nebo bambusové výhony. Lze je opéct samostatně na másle a podávat jako netradiční přílohu, velmi chutné jsou do salátů, guláše, k zapékání, do polévek… Fantazii se meze nekladou 🙂 Studeným pokrmům dodají jemně česnekovou chuť, tepelně zpracované chutnají nasládle a přidají pokrmu šťavnatost. Lze je nakládat a sterilovat klasickým způsobem a využít všude, kde užijeme klasický česnek.

Sterilujte a nakládejte je v klasickém nálevu na okurky nebo je blanšírované zamrazte a používejte ve směsi s mraženou zeleninou 🙂

Za inspiraci a fotografie děkuji www.receptyonline.cz