Cuketové nadělení

I když jich vysejete nebo vysázíte jen pár kousků, vždycky se to stane. V určitou chvíli se zblázní a vy nevíte, co s nimi. Rostou jako z vody a přibývají a přibývají… Jak tohle tradiční cuketovou nadělení zvládnout?

1) Uskladněte je:
Mladé cukety se dají v dobrých podmínkách skladovat i několik týdnů. Potřebují chladné, ale ne moc vlhké místo. Než je na něj uložíte, pečlivě je očistěte – odstraňte zbytky květu na špičce a případně trochu zakraťte nožem stopku, aby řez byl hladký a rovný (někdo stopku také potírá octem, aby ještě více zabránil vzniku plísně). Právě od konců se cuketa kazí nejčastěji, a tak špičku a stopku při skladování pravidelně prohlížejte. Pokud chcete cukety skladovat opravdu dlouho dobu, je třeba nechat plody na rostlině úplně vyzrát, až slupka ztmavne a ztvrdne. Pak uskladněné vydrží i několik měsíců.

2) Zamrazte je:
Cukety můžete nastrouhané zamrazit. Použijte hrubé struhadlo a před strouháním větší plody zbavte semínek. Nastrouhanou cuketu uložte do krabiček s víčkem, které ale neplňte až po okraj. Cuketa obsahuje hodně vody, při mražení zvětší objem a příliš plná krabička by mohla prasknout. Zmražená cuketa vydrží cca 10 měsíců. Použít ji můžete třeba do polévek a omáček.

3) Zpracujte je na tisíc způsobů:
Cuketa je kouzelně univerzální zelenina a najdete stovky, možná i tisíce receptů, jak ji využít. Nemusí vždy hrát hlavní roli. Výborně poslouží i jako pomocník při zahušťování jídel nebo jako výplň, které můžete dát téměř libovolnou chuť. Pro inspiraci nabízíme tři recepty, které jste nám doporučili:

RYCHLÝ CUKETOVÝ PERNÍK
Ingredience: 1,5 hrnku polohrubé nebo celozrnné mouky, ¼ hrnku cukru, 1 prášek do pečiva s perníkovým kořením, 2-3 lžíce kakaa, 3 vejce, ¼ hrnku oleje, 2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety
Postup: Ve větší míse smíchejte mouku s cukrem, kakaem a práškem do pečiva. Přidejte vidličkou rozšlehaná vajíčka, olej a nastrouhanou cuketu. Vše promíchejte a dejte na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou. Pečte v troubě při 170 ˚C zhruba 30 minut. Pro zpestření můžete do těsta přidat třeba rozinky, brusinky nebo oříšky.

ZAPEČENÁ CUKETA SE SÝREM:
Ingredience: 1 velká nebo 2 malé cukety, 3-4 jarní cibulky, 20 dkg sýra (nejlépe niva, může být ale i Čedar nebo Gouda), 2-3 lžíce olivového oleje, bylinky (např. oregano, petržel, bazalka, saturejka)
Postup: Cukety podélně rozkrojte a opatrně vydlabejte středy se semínky, které nasekejte nadrobno. Nakrájejte jarní cibulku i s natí, osmahněte ji na lžíci oleje, přidejte nasekanou cuketu a chvíli duste do měkka. Nechte trochu vychladnout a přidejte sýr nastrouhaný nahrubo a nasekané bylinky, případně lehce osolte. Směsí naplňte vydlabané cukety, dejte do pekáčku, podlijte olejem a pečte cca 20 minut při 170 ˚C do měkka. Podávejte s bramborem, nebo pečivem a zeleninovým salátem.

CUKETOVÁ POMAZÁNKA NA TOPINKY:
Ingredience: 600 g cukety, 4 větší cibule, 5 stroužků česneku, 5 lžic sójové omáčky, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1 lžička pálivé papriky, 1 rajský protlak, olej
Postup: Cuketu nastrouhejte najemno. Na oleji zpěňte cibuli, přidejte česnek, cuketu, protlak, hořčici, všechno koření a dochuťte solí. Ještě 5 minut povařte a horké plňte do vyvařených skleniček. Sterilujte 15-20 minut.

Také máte nějaký oblíbený recept?
Pošlete nám ho, rádi ho přidáme do sbírky 🙂

KONTAKT
MOŽNOSTI TU JSOU O.P.S.
Prokopova 17, 301 00 Plzeň
adresa zahrady: Raková 26, 337 01 Rokycany
e-mail: kpz@moznostitujsou.cz
tel: 734 760 846

Obecně prospěšná společnost Možnosti tu jsou podporuje vytváření nových pracovních míst, zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním a připravuje je na otevřený trh práce. Je dceřinou společností Diakonie Západ.