Rajská jablíčka

Možná právě proto, že „rajče“ je takové jablíčko z Ráje, je jich opravdu velké a nepřeberné množství odrůd. Tyčková, keříčková, malá, velká, obří, kulatá, baňatá, soudečky, hruštičky, se špičkou i bez špičky… Je to přehlídka i chutí a vůní.

Začněme zajímavostí…

Krásně vyzrálé a voňavé rajské jablíčko přirozeně obsahuje i soli kyseliny glutamové. Je proto jednou z mnoha potravin, které jsou nositelem oné zvláštní páté chuti umami.

A jaké rajské poklady vám nabídneme z naší zahrady? Sedmero jedinečných odrůd už se těší do bedýnek:

  • Rajče ananasové:

Tohle obří rajče, které vypadá tak trochu jako Otesánek, má svoji domovinu za Atlantikem. Na první pohled nás zaujme jeho velikost a barva. S tvarem ananasu opravdu nemá mi společného, dalo by se přirovnat spíš k roztomilé dýni. Některé druhy bývají více červené, jiné jsou dožluta… Na řezu je tenhle drobeček většinou hezky žíhaný se semínky rozprostřenými po celé dužnině.  Ta bývá pěkně pevná, masitá a dobře se krájí. A jak je to s chutí? Ta je pro rajčata trochu neobvyklá. Ale ti, co se do tohoto zakousli, si ji pochvalují. Je více ovocná s mírným nádechem jakési nakyslosti, ale v tomhle případě je to právě ona „ananasovitost“, která dala druhu jméno. Odrůda je vhodná zejména pro přípravu salátů.

  • Rajče Bocati:

Jedná se o klasický druh známého kulatého červeného rajčete s tlustou dužninou, velkou šťavnatostí a vyváženou sladkokyselou chutí. Plody uzrávají najednou a lze tak sklízet celé větvičky. Skvěle se hodí pro přípravu salátů a studených mís.

  • Odrůda San Marzano

Je charakteristická krásnou červenou barvou a tvarem plodů. Jedná se o drobnější protáhlé rajče s větším podílem dužniny, která mívá stejnou barvu jako slupka. Plod má málo semen a sklízí se jednotlivě. Tato odrůda byla vyšlechtěna ve Středomoří zejména pro kulinářské experimenty italské kuchyně. Proto se s odkazem na tato rajčátka setkáme v mnoha přímořských pochoutkách a receptech. Díky tvaru se i dobře krájí. Jablíčka mají výjimečnou chuť a velmi široké a praktické využití. Jako každé rajče se dá slupnout jen tak, ale tohle je přímo stvořené pro další úpravu. Rajče se po spaření dobře loupe, dá se nakládat do různých nálevů, konzervovat, vařit polévky, omáčky a protlaky. Také se hodí k sušení a nakládání do oleje třeba s česnekem.

  • Rajčátka Yellow pear shaped:

Jde o drobné žluté keříčkové rajče s nezaměnitelným hruštičkovitým tvarem. Sklízí se většinou po jednotlivých plodech a řadí se mezi svačinkové druhy. Je velmi oblíbené pro svěží chuť a množství vitamínů. Tuhle odrůdu milují i děti pro netradiční tvar, barvu a velikost akorát do pusy. Rajčátka se dobře krájí a jsou ideální do salátů a ke zdobení pokrmů.

  • Rajče Bolzano:

Jedná se o koktejlové žluté rajče, kde můžeme opět sklízet celé větvičky, protože plody dozrávají najednou. Vybarvují se i krásně dooranžova, jsou masité, šťavnaté, s výrazným rajčatovým aroma. Hodí se nejlépe k přímé spotřebě, do salátů a na ozdobu jídel. Zajímavým experimentem může být i lehké osmažení na olivovém oleji s bazalkou. Na téhle dobrotě si pak lze pochutnat jen tak, nebo lze použít jako přílohu k drůbežímu masu.

  • Koktejlové rajče Campari:

Tahle odrůda koktejlových kulatých rajčat je výrazná až sytě červená a opět lze sklízet po celých větvičkách. Rajčátka jsou velmi šťavnatá a mají vyšší obsah cukru a menší kyselost. Výborně doplní zeleninový salát a studenou (středomořskou) kuchyni.

  • Římské rajče – někdy také zvané švestkové:

Tento druh má protáhlé zašpičatělé plody jasně červené barvy se žlutým žíháním. Jeví se vyzrálejší než jiné druhy, mají výrazněji červenou dužninu i slupku. Ta bývá, jak už jsme si řekli výše, krásně žíhaná dožluta. Plody mají vynikající aroma. Tato rajčata jsou chutná, šťavnatá a masitá. Zůstávají déle tvrdá a nerozpadají se. Proto se hodí více pro studenou kuchyni, na ozdobu zeleninových mís, chlebíčků a do salátů.

Třebaže je nepřeberné množství receptů na ten váš „nejlepší rajčatový salát“, malou aktualitou k tomuto článku je, že i nám se zakutálela rajčátka do receptu s fazolovými lusky. Je to zajímavá a osvěžující kombinace.

RAJČATOVÝ SALÁT S FAZOLKAMI

Nejlepší jsou začerstva…

Zralá rajčata chutnají mnoha lidem prostě tak, jak jsou. Jak si je utrhnou nebo koupí. Mnohé odrůdy se konzumují nejčastěji zasyrova, bývají součástí salátů i studené kuchyně. Jen některé druhy se hodí k tepelné úpravě. To pak vznikají v rodinách originální recepty na polévky, omáčky, pyré a protlaky, šťávy a jiné laskominy. Dají se i spařit a poté loupat, péct, sušit, nakládat, nebo se stávají podkladem, jako je třeba italské sugo.

Nákup a výběr:

To nejlepší rajče je podle svého druhu dobře vybarvené, voňavé a přiměřeně tvrdé nebo měkké. Vybereme si plody, které nebývají rozměklé, potlučené, nebo popraskané. A co když se nám do ruky dostane pár ještě zelených?  Rajčata mají skvělou schopnost vybarvit se a dozrát i po utržení. Vykřičník však platí pro děti a těhotné ženy. Zelená rajčata opravdu nejsou nic pro ně! Ta nejbáječnější a nejvoňavější jablíčka jsou ale samozřejmě ta, která dozrála přímo na keříku.

Skladování:

Mnoho zdrojů a pěstitelů uvádí, že rajčata nepatří do ledničky. Že jsou citlivá na poškození chladem a ztrácejí svoji chuť a vůni. U rajčat, která se do obchodů dodávají celoročně se zas asi tolik škody nenadělá a v nouzi se prodlouží i jejich trvanlivost. Pokud ale máme rajská jablíčka sezónně, domácí a vymazlená, zkusme jim dopřát spíše mírnou pokojovou teplotu. Nebo ještě lepší jsou spíž a sklep. Tam pak ještě mohou postupně dozrávat.

Co na ně říká naše zdraví?

Především jsou tu zastoupeny vitamíny skupiny B: B1, B2, B9, dále vitamíny C, A, beta-karoten a vitamín E. Nechybí ani minerální látky: draslík, fosfor, vápník, hořčík, sodík a železo. Z dalších cenných látek v rajčatech najdeme karotenoid lykopen, který je významným antioxidantem. Rajčata potěší i nízkým glykemickým indexem. Snižují cholesterol, preventivně působí proti infarktu, jsou vhodná při křečových žilách a ateroskleróze. Celkově detoxikují tělo, upravují trávení a tím zvyšují imunitu. 

I bylinky jsou skvělými průvodkyněmi rajčat. Prospívají jim přímo při pěstování a růstu. Pomáhají v boji proti škůdcům – máta, petržel, šalvěj, pažitka, bazalka. Tak i doladí chuť pokrmu – zejména bazalka, tymián, česnek a rozmarýn.

A ještě zajímavost nakonec. Rajče coby „jablko sváru“:

Botanici, pěstitelé, kuchaři, strávníci, prodejci, celníci i soudy se přou o to, zda je rajče ovoce nebo zelenina. A co svět světem stojí, asi se nedohodnou, třebaže různé verdikty padají a padají… Moudré přírodě je to jedno. Tak i my lidé buďme rádi za ten báječný božský dar a každé rajčátko si pěkně vychutnejme!