Receptář 2021

Pestrobarevný mangold

2. 8. 2021

Mangold kdekoho překvapí krásnou barevností listů i jejich tvarem. I když ho třeba ještě neznáte, jistě vás zaujme už na první pohled. Je to zelenina, kterou lze v kuchyni užít ve stejném duchu jako listový špenát a chřest zároveň.

celý článek...

Okurka, okurčička…

26. 7. 2021

V naší zahradě je sklizeň zeleniny a bylinek v plném proudu a „okurková sezóna“ nám teď opravdu nehrozí… Alespoň ne tom známém nelichotivém slova smyslu… Bedýnky se totiž i okurkami pěkně plní, ale bylo to začátkem června tedy překvapení! Šotek uličník při dodání popletl nějak sazenice a z očekávané úrody salátovek se vyklubala dobrá polovina nakládaček. Chutnají ale všechny, tak si o nich něco můžeme povědět…

celý článek...

Cuketa

Patří do velké rodiny tykví, podobně jako okurky, dýně a patizony. Je zdravá, snadná na přípravu, na pěstování i pro pěstitele začátečníky a v létě se leckomu na zahradě prostě přemnoží. I v naší zahradě je cuket plno. Asi proto se dá najít opravdu nepřeberné množství receptů a inspirací.

celý článek...

Kapusta kadeřávek

11. 7. 2021

Kapusty a kapustičky. Obří i malinkaté, na talíři milované i nenáviděné, dostupné po celý rok. My se dnes podíváme na jednu kapustu kudrnatou… Listy kadeřávku jsou křehké, křupavé a šťavnaté. Jsou nejen chutné ale i zdravé. Získávají si stále větší oblibu v tradiční i alternativní kuchyni.

celý článek...

Hrátky s hrášky

28. 6. 2021

V naší zahradě už dozrává sladký hrášek. To ví nejen Budulínek. Těšte se na vitamíny zabalené v zeleňoučkých luscích.

celý článek...

Brutnák lékařský – modrokvětá kráska v divokém kožíšku

27. 6. 2021

Jeden z koutů naší zahrady se v dnešních dnech krásně modrá květy Brutnáku lékařského a už brzy se dostane i na váš stůl.

celý článek...

Jedlá chryzantéma

20. 6. 2021

Už se vám dostala do rukou tahle trochu nenápadná a záhadná květinka? V naší zahradě roste do krásy a je, jak se říká, k nakousnutí. Řadí se do skupiny asijské zeleniny a zároveň bylinek, o kterých jsme již psali v některém z předchozích článků.

celý článek...

Petrželka, petržel

Z naší zahrady se k vám dostanou hned dvě petrželkové krasavice. Petržel kadeřavá neboli kudrnka a naťová petržel hladkolistá.

celý článek...

Česnekové výhony – nepřekonatelně lahodná delikatesa

18. 6. 2021

Pokud česnek paličák vysadíte už na podzim, v červnu se můžete těšit na lahodné česnekové výhony. Ty je totiž potřeba ihned ostříhat, aby česnek neztrácel sílu. A jak jsou výborné! V Asii jsou právem považovány za delikatesu. Zkuste například:Čínská směs s vepřovým masem a česnekovými výhonkyČesnekové výhonky jako příloha Česnekové květy, výhony, odborně šroubely po dozrání tvoří pacibulky ve velkých kulatých […]

celý článek...

Bylinky z naší zahrady

Bylinkové svazky provází po celou sezónu každou bedýnku, kterou k vám pošleme. Snažíme se dělat z nich krásné voňavé kytičky, které ozdobí váš stůl a ochutí vaše jídlo. Pokud si někdy nevíte rady s některou z našich bylinek, inspirujte se v tomto článku. Najdete zde recepty, tipy na zpracování i možnosti a návody na uchování. Seznam všech našich bylinek s odkazy na jednotlivé detailní články […]

celý článek...

KEDLUBNY

13. 6. 2021

Tahle naducaná bulva v odstínech bílé, zelené a modrofialové barvy je napěchovaná zdravím a vitalitou.

celý článek...

Divoký špenát – listy kopřivy a lebedy

9. 6. 2021

Ve 3. týdnu KPZ nás situace s tvrdohlavým špenátem donutila improvizovat. Náš nově vysetý špenát si kvůli dlouhé zimě usmyslel, že už roste druhým rokem a místo listů vyhnal pěkně rychle do květu. Nezbylo ho dost pro všechny podílníky! Proč ale nevyužít špenátu divokého? Jedlá lebeda nám přece jako roste téměř v každém záhoně a kopřivy obrůstají plot. Obě byliny […]

celý článek...

Asijská listová zelenina – pro každého trochu jiné chutě

7. 6. 2021

Asijská listová zelenina pro nás může být velikou cizokrajnou pochoutkou i inspirací. Chutná mnoha národům po generace, je zdravá a dá se využít do posledního lístečku. Pojďme se s ní seznámit blíže…

celý článek...

Pažitka – to není jen chleba se šnytlíkem

6. 6. 2021

Pažitka (nejčastěji Allium schoenoprasum s mnoha poddruhy) není jen tím oním zeleným na chléb nebo do polévky. V kuchyni má mnohostranné využití. Je i netradiční okrasnou rostlinou a její květy nás překvapí nejen líbezností ale i chutí.

celý článek...

Naťová cibulka

30. 5. 2021

Je to další zelený poklad nabitý jarním životem, ale pochutnávat si na naťové i jarní cibulce můžeme celoročně.

celý článek...

ŘEDKVIČKY

23. 5. 2021

„Ředkvička – našeho těla čistička“
I takhle hezky stručně můžeme nazvat tuto zeleninu. Obecně se všechny ředkvičky a ředkve řadí pod skupinu ředkve seté a hlízy se od sebe liší velikostí, tvarem, barvou a sytostí chuti. Jsou zdravé, chutné a pokrm i hezky dozdobí.

celý článek...

Bylinková kapsa plněná mangoldem

2. 8. 2021

Dnes to bude pochoutka pro ty, pro které cesta k zelenině vede přes šťavnatou porci masa.

celý článek...

Bylinkový sirup

27. 7. 2021

Voňavý sirup do limonády nebo na doslazení teplého čaje připravíte jednoduše z našich bylinek.Kombinace levandule, máty a měsíčku se stala naší nejoblíbenější. Využijete ale třeba i šalvěj, meduňku, heřmánek nebo jiné voňavé bylinky. Budete potřebovat:Asi 4 hrnky vybraných nasekaných bylinek500g cukru800 ml vody Postup:Bylinky přelijte převařenou teplou vodou a nechte 24 hodin louhovat. Po vylouhování sceďte, přidejte cukr, pomalu zahřejte […]

celý článek...

Cuketky plněné lososem

Připravte si:2 střední cukety200g uzeného lososa200g ricotty90g strouhaného parmezánu1 vejceTrochu strouhankySůl a pepř dle chuti300g brambor (příloha)čerstvé bylinky Postup:Cuketky povařte v osolené vodě přibližně 6 minut. Rozkrojte je podélně napůl a vydlabejte dužinu lžičkou. V misce smíchejte dužinu s kousky lososa, ricottou, vejcem a polovinou nastrouhaného parmezánu. Dobře promačkejte a podle potřeby přisypte strouhanku, aby směs držela pohromadě, nezapomeňte dochutit solí a pepřem. […]

celý článek...

Okurkové Lassí s bylinkami – nápoj inspirovaný Indií

Osvěžující a přesto sytý okurkový nápoj, kterým skvěle doplníte pikantní indickou večeři nebo si jej vychutnáte v horkém letním odpoledni. Budete potřebovat:200g Bílého jogurtu50-100ml mléka1/2 salátové okurky (nebo třeba 2 velké nakládačky)několik snítek čerstvé petrželky, bazalky, máty nebo jiných oblíbených bylinekSůl a čerstvě namletý pepř Postup:Okurku oloupejte, pokrájejte na menší kousky a společně s jogurtem, bylinkami a troškou mléka rozmixujte do […]

celý článek...

Cuketová pomazánka na topinky

26. 7. 2021

Cuketa je tu základem teplé pomazánky, která se hodí k běžné večeři i k pohoštění.

celý článek...

Cuketové čatní s kurkumou, hořčicí a semínky

Čatní má svoji pravlast v Indii a tohle cuketo – hořčicové je zajímavá sladkokyselá omáčka připomínající hrubou hořčici. Může být jemná i ostřejší podle dochucení a odrazovým můstkem je právě cuketa. Když se cuket urodí víc než dost, nebo když si člověk neví rady, co s těmi posledními… Ideální pro ty, kteří tvrdí, že cuketu moc nemusí. Tady není vidět 😊. V tomhle „skupenství“ si ji zamiluje prakticky každý. Skvěle doladí grilovaná masa i zeleninová jídla a rýži.

celý článek...

Krémová polévka z tuřínu a cukety

24. 7. 2021

Budete potřebovat:200g tuřínu2 střední brambory1 malou cuketu 1 cibuli2 stroužky česnekuKousek másla100ml smetany1l vývaru nebo vodyŠpetku muškátového oříškuSůlKrutonkyČerstvou bazalku nebo petrželku Postup:Tuřín a brambory oloupeme pokrájíme na kostky. Na másle zpěníme na kostičky pokrájenou cibulku, vhodíme tuřín a brambory, osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a zalijeme vývarem nebo vodou. Vaříme doměkka a poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Přilijeme smetanu, provaříme […]

celý článek...