Receptář 2021

KEDLUBNY

13. 6. 2021

Tahle naducaná bulva v odstínech bílé, zelené a modrofialové barvy je napěchovaná zdravím a vitalitou.

celý článek...

Divoký špenát – listy kopřivy a lebedy

9. 6. 2021

Ve 3. týdnu KPZ nás situace s tvrdohlavým špenátem donutila improvizovat. Náš nově vysetý špenát si kvůli dlouhé zimě usmyslel, že už roste druhým rokem a místo listů vyhnal pěkně rychle do květu. Nezbylo ho dost pro všechny podílníky! Proč ale nevyužít špenátu divokého? Jedlá lebeda nám přece jako roste téměř v každém záhoně a kopřivy obrůstají plot. Obě byliny […]

celý článek...

Asijská listová zelenina – pro každého trochu jiné chutě

7. 6. 2021

Asijská listová zelenina pro nás může být velikou cizokrajnou pochoutkou i inspirací. Chutná mnoha národům po generace, je zdravá a dá se využít do posledního lístečku. Pojďme se s ní seznámit blíže…

celý článek...

Pažitka – to není jen chleba se šnytlíkem

6. 6. 2021

Pažitka (nejčastěji Allium schoenoprasum s mnoha poddruhy) není jen tím oním zeleným na chléb nebo do polévky. V kuchyni má mnohostranné využití. Je i netradiční okrasnou rostlinou a její květy nás překvapí nejen líbezností ale i chutí.

celý článek...

Naťová cibulka

30. 5. 2021

Je to další zelený poklad nabitý jarním životem, ale pochutnávat si na naťové i jarní cibulce můžeme celoročně.

celý článek...

ŘEDKVIČKY

23. 5. 2021

„Ředkvička – našeho těla čistička“
I takhle hezky stručně můžeme nazvat tuto zeleninu. Obecně se všechny ředkvičky a ředkve řadí pod skupinu ředkve seté a hlízy se od sebe liší velikostí, tvarem, barvou a sytostí chuti. Jsou zdravé, chutné a pokrm i hezky dozdobí.

celý článek...

Kedlubnové plněnky

13. 6. 2021

Je to výborný lehký oběd nebo rychlá večeře. Dá se bohatě doplňovat a obměňovat.

celý článek...

Rychlý divoký špenát jako příloha

9. 6. 2021

Jak připravit špenát klasickým způsobem asi všichni dobře známe. A s tím divokým to nebude o moc složitější. No posuďte sami, připravujete klasický špenát stejně nebo máte jiný osvědčený recept? Připravte si:Listy lebedy a kopřivy1 menší cibuli1 stroužek česneku50g másla1 lžíci hladké mouky50ml smetanySůl, pepř a muškátový oříšek na dochucení Postup:Listy kopřiv a lebedy omyjte, vložte do čisté vroucí vody a spařte […]

celý článek...

Pikantní salát z listové hořčice s mozzarellou

6. 6. 2021

Zkusíme čerstvý salát ozvláštnit zajímavou chutí hořčičných listů a rozehrát v červených i zelených tónech.

celý článek...

Nivové kuličky (nejen) v pažitkovém kabátku

Minichuťovka, po které se jen zapráší! Jsou „opravdu jedlé“ a na oslavách mizí rychle. Pažitkový obal jim dodá na zvláštnosti a originalitě.

celý článek...

Křupavé cibulové placičky se sýrem

30. 5. 2021

Naťová cibulka: je svěže zelená, chuťově výrazná vitamínová bomba, která se v kuchyni sama o sobě nejvíce uplatní v syrové podobě. Ale nebojme se použít naťovku i do teplých pokrmů. Anebo pěkně půl na půl. Něco ze sklizeného svazku tepelně upravíme a částí zelené syrové natě ozdobíme. Jdeme na to!

celý článek...