Receptář 2022

Sladký a přece zdravý kandovaný brutnák

27. 6. 2021

Velice oblíbenou formou zpracování květů brutnáku je jejich kandování… Pro ozdobu i jako mlsání…

celý článek...

Zelená omáčka s brutnákem a bylinkami

Tahle studená smetanová omáčka je výborným doplněním nejen letních pokrmů.

celý článek...

Jedlá chryzantéma

20. 6. 2021

Už se vám dostala do rukou tahle trochu nenápadná a záhadná květinka? V naší zahradě roste do krásy a je, jak se říká, k nakousnutí. Řadí se do skupiny asijské zeleniny a zároveň bylinek, o kterých jsme již psali v některém z předchozích článků.

celý článek...

Petrželka

Z naší zahrady se k vám dostanou hned dvě petrželkové krasavice. Petržel kadeřavá neboli kudrnka a naťová petržel hladkolistá.

celý článek...

2x skvělý petrželkový nealko koktejl

Tahle pitíčka jsou zdravá a posilující. Skvěle s nimi začnete nový den, nebo se prostě v horku osvěžíte a v chladném počasí rozehřejete (po přidání některých doplňujících ingrediencí). Sami si pak můžete vymýšlet a mixovat petrželku s dalším ovocem i zeleninou.

celý článek...

Česnekové výhonky jako příloha

18. 6. 2021

Lahodná šťavnatá příloha třeba k pečenému masu, k rizotu nebo třeba ke guláši… Budete potřebovat:Česnekové výhonkyAnglickou slaninu (lze nahradit tence pokrájeným tofu)Petrželku jemně nakrájenouMásloSůl a pepř Postup:Česnekové výhonky nakrájíme na 4-5 cm velké kousky, vložíme do cedníku a propláchneme je pod tekoucí vodou Opláchnuté výhonky necháme 1-2 minuty blanšírovat ve vroucí vodě (prostě je spaříme :)) Anglickou slaninu či tofu […]

celý článek...

Česnekové výhony

Pokud česnek paličák vysadíte už na podzim, v červnu se můžete těšit na lahodné česnekové výhony. Ty je totiž potřeba ihned ostříhat, aby česnek neztrácel sílu. A jak jsou výborné! V Asii jsou právem považovány za delikatesu. Zkuste například:Čínská směs s vepřovým masem a česnekovými výhonkyČesnekové výhonky jako příloha Česnekové květy, výhony, odborně šroubely po dozrání tvoří pacibulky ve velkých kulatých […]

celý článek...

Čínská směs s vepřovým masem a česnekovými výhonky

Čína lze připravit na nespočet způsobů, možná máte vlastní osvědčený recept, do kterého zkusíte implemetovat naše česnekové výhony. Pokud ještě nemáte ten svůj pravý recept na čínu, vyzkoušejte tento, za který děkujeme www.receptyonline.cz 🙂 Budete potřebovat:500 g vepřového plecka 200 g česnekových výhonků 50 g jidášového ucha (5 g sušeného) 2 ks stroužky utřeného česneku […]

celý článek...

Bylinky z naší zahrady

Bylinkové svazky provází po celou sezónu každou bedýnku, kterou k vám pošleme. Snažíme se dělat z nich krásné voňavé kytičky, které ozdobí váš stůl a ochutí vaše jídlo. Pokud si někdy nevíte rady s některou z našich bylinek, inspirujte se v tomto článku. Najdete zde recepty, tipy na zpracování i možnosti a návody na uchování. Seznam všech našich bylinek s odkazy na jednotlivé detailní články […]

celý článek...

Jak na správný bylinkový čaj

Ať už si připravujeme bylinkový čaj pro jejich léčivé účinky, kvůli detoxu nebo jen tak pro chuť, měli bychom se řídit několika základními pravidly. Bylinkové čaje by neměly přijít do kontaktu s kovem. Je vhodné používat materiály jako keramika či sklo. Přecedit je můžeme přes bavlněné plátýnko, použít keramické sítko nebo prázdné čajové sáčky, které lze zakoupit […]

celý článek...

Bylinkový olej na dva způsoby

Nakládání bylin do oleje je skvělý způsob, jak dlouhodobě uchovat aroma a zdraví prospěšné látky z bylinek na dlouhou dobu. Bylinkový olej využijete ve studené i teplé kuchyni. Lahodně jím dochutíte zeleninové či těstovinové saláty, pečeným pokrmům dodáte báječné aroma a můžete jej přidat na konci dušení či smažení pro zvýraznění chuti. Dnes pro Vás máme dva způsoby pro přípravu bylinkového […]

celý článek...

Bylinkové máslo

Dokonalý parťák ke křupavému toastu, pečeným bramborám a zelenině či čerstvě urgilovanému steaku. A kdo by řekl, že taková báječná dobrota bude tak jednoduchá na přípravu! Připravte si:200g farmářského másla pokojové teploty (lze použít i veganské rostlinné máslo)½ lžičky soli (nebo dle chuti)jemně nasekané čerstvé bylinky dle chutipro vůni můžete přidat oblíbené koření, skvěle se hodí například sušený česnek […]

celý článek...

Bylinkové pesto

Jednoduchá středomořská klasika k těstovinám nebo k čerstvému chlebu. Do pesta můžete klidně zpracovat i vitamíny našlapanou nať z ředkviček, kedlubnů, řepy či mrkve. Výroba pesta je také výborný způsob, jak si bylinkovou úrodu uchovat na dlouhé časy. V lednici vydrží více než měsíc. Lze ho ale jednoduše zamrazit a tak jej klidně uchovat až do zimy. A které bylinky jsou pro […]

celý článek...

Bylinkový parfém, masážní či opalovací olej

Základní postup na výrobu parfému a masážního oleje je vlastně úplně stejná a na konci procesu můžete mít oba produkty. Používejte oleje vhodné pro kosmetiku jako je například mandlový, jojobový nebo meruňkový olej. na parfémy jsou vhodné oleje bez vůně. Doporučuji vyhledat si na internetu informace o jednotlivých olejích a vybrat si ten nejvhodnější přímo pro vás. Výběr vonných […]

celý článek...

Kedluben

13. 6. 2021

Tahle naducaná bulva v odstínech bílé, zelené a modrofialové barvy je napěchovaná zdravím a vitalitou.

celý článek...

Kedlubnové plněnky

Je to výborný lehký oběd nebo rychlá večeře. Dá se bohatě doplňovat a obměňovat.

celý článek...

Špenát takzvaný divoký – listy kopřivy a lebedy

9. 6. 2021

Ve 3. týdnu KPZ nás situace s tvrdohlavým špenátem donutila improvizovat. Náš nově vysetý špenát si kvůli dlouhé zimě usmyslel, že už roste druhým rokem a místo listů vyhnal pěkně rychle do květu. Nezbylo ho dost pro všechny podílníky! Proč ale nevyužít špenátu divokého? Jedlá lebeda nám přece jako roste téměř v každém záhoně a kopřivy obrůstají plot. Obě byliny […]

celý článek...

Rychlý divoký špenát jako příloha

Jak připravit špenát klasickým způsobem asi všichni dobře známe. A s tím divokým to nebude o moc složitější. No posuďte sami, připravujete klasický špenát stejně nebo máte jiný osvědčený recept? Připravte si:Listy lebedy a kopřivy1 menší cibuli1 stroužek česneku50g másla1 lžíci hladké mouky50ml smetanySůl, pepř a muškátový oříšek na dochucení Postup:Listy kopřiv a lebedy omyjte, vložte do čisté vroucí vody a spařte […]

celý článek...

Asijská listová zelenina

7. 6. 2021

Asijská listová zelenina pro nás může být velikou cizokrajnou pochoutkou i inspirací. Chutná mnoha národům po generace, je zdravá a dá se využít do posledního lístečku. Pojďme se s ní seznámit blíže…

celý článek...

Pikantní salát z listové hořčice s mozzarellou

6. 6. 2021

Zkusíme čerstvý salát ozvláštnit zajímavou chutí hořčičných listů a rozehrát v červených i zelených tónech.

celý článek...

Pažitka

Pažitka (nejčastěji Allium schoenoprasum s mnoha poddruhy) není jen tím oním zeleným na chléb nebo do polévky. V kuchyni má mnohostranné využití. Je i netradiční okrasnou rostlinou a její květy nás překvapí nejen líbezností ale i chutí.

celý článek...

Nivové kuličky (nejen) v pažitkovém kabátku

Minichuťovka, po které se jen zapráší! Jsou „opravdu jedlé“ a na oslavách mizí rychle. Pažitkový obal jim dodá na zvláštnosti a originalitě.

celý článek...

Křupavé cibulové placičky se sýrem

30. 5. 2021

Naťová cibulka: je svěže zelená, chuťově výrazná vitamínová bomba, která se v kuchyni sama o sobě nejvíce uplatní v syrové podobě. Ale nebojme se použít naťovku i do teplých pokrmů. Anebo pěkně půl na půl. Něco ze sklizeného svazku tepelně upravíme a částí zelené syrové natě ozdobíme. Jdeme na to!

celý článek...

Naťová cibulka

Je to další zelený poklad nabitý jarním životem, ale pochutnávat si na naťové i jarní cibulce můžeme celoročně.

celý článek...

Pesto z listů ředkviček

24. 5. 2021

Lzeho použít na těstoviny, můžeme ho přidat do polévek nebo pomazánek. Potřebujeme: listy z několika svazků nebo hrstí ředkviček 100 gramů sýra typu eidam, lze i veganská forma se slunečnicovými semínky – viz postup 2 stroužky česneku lžička soli olivový nebo jiný oblíbený olej Postup: Listy ředkvičky opláchneme, abychom odstranili zbývající zeminu, a pak je dusíme na pánvi […]

celý článek...

Rychlé nakládané ředkvičky ve stylu pickles

A co musím ještě sama zkusit? Recept na přílohu od kamarádky a využití i toho lupení, protože z naší zahrady se dá jíst všechno.   Rychlé nakládané ředkvičky ve stylu pickles Potřebujeme 2 svazky ředkviček půl hrnku jablečného octa 1 hrnek horké vody 1 polévková lžíce cukru 1 lžička soli Jdeme na to: Ředkvičky důkladně omyjeme a nakrájíme na […]

celý článek...

Ředkvičková pomazánka

Ředkvičková pětiminutovka (jednoduchá pomazánka na svačinu s ředkvičkami a cottage sýrem) Potřebujeme: 1 svazeček čerstvých ředkviček (nebo kolik jich do jedné ruky ze záhonu poberete) kvalitní cottage sýr 2 stroužky česneku, lze použít i česnek naložený v oleji s bylinkami a kořením bylinky na dochucení a posypání – pažitka, petrželka a jiné sůl lze dochutit i pepřem nebo chilli podle libosti strávníků čerstvé pečivo, […]

celý článek...

Ředkvičky

23. 5. 2021

„Ředkvička – našeho těla čistička“
I takhle hezky stručně můžeme nazvat tuto zeleninu. Obecně se všechny ředkvičky a ředkve řadí pod skupinu ředkve seté a hlízy se od sebe liší velikostí, tvarem, barvou a sytostí chuti. Jsou zdravé, chutné a pokrm i hezky dozdobí.

celý článek...

Podpora zaměstnávání osob se zdravotním postižením v Ekozahradě Raková

28. 3. 2020

V roce 2020 jsme získali podporu od Ministerstva zemědělství na projekt „Podpora zaměstnávání osob se zdravotním postižením v Ekozahradě Raková“, který nám pomohl dovybavit naši zahradu tak, aby nabízela celoroční pracovní uplatnění pro 20 osob s nejrůznější formou zdravotního hendikepu. Nákupem různých, částečně kompenzačních, pomůcek a nářadí jsme vytvořili podmínky pro široké spektrum pracovních činností, a umožnili tak přizpůsobit […]

celý článek...