Receptář 2021

Hrátky s hrášky

28. 6. 2021

V naší zahradě už dozrává sladký hrášek. To ví nejen Budulínek. Těšte se na vitamíny zabalené v zeleňoučkých luscích.

celý článek...

Lehký hráškový salát

Lehký salát na jaro i léto, do kterého můžeme přidat i další báječné bylinky.

celý článek...

Brutnák lékařský – modrokvětá kráska v divokém kožíšku

27. 6. 2021

Jeden z koutů naší zahrady se v dnešních dnech krásně modrá květy Brutnáku lékařského a už brzy se dostane i na váš stůl.

celý článek...

Sladký a přece zdravý kandovaný brutnák

Velice oblíbenou formou zpracování květů brutnáku je jejich kandování… Pro ozdobu i jako mlsání…

celý článek...

Zelená omáčka s brutnákem a bylinkami

Tahle studená smetanová omáčka je výborným doplněním nejen letních pokrmů.

celý článek...

Jedlá chryzantéma

20. 6. 2021

Už se vám dostala do rukou tahle trochu nenápadná a záhadná květinka? V naší zahradě roste do krásy a je, jak se říká, k nakousnutí. Řadí se do skupiny asijské zeleniny a zároveň bylinek, o kterých jsme již psali v některém z předchozích článků.

celý článek...

Petrželka, petržel

Z naší zahrady se k vám dostanou hned dvě petrželkové krasavice. Petržel kadeřavá neboli kudrnka a naťová petržel hladkolistá.

celý článek...

2x skvělý petrželkový nealko koktejl

Tahle pitíčka jsou zdravá a posilující. Skvěle s nimi začnete nový den, nebo se prostě v horku osvěžíte a v chladném počasí rozehřejete (po přidání některých doplňujících ingrediencí). Sami si pak můžete vymýšlet a mixovat petrželku s dalším ovocem i zeleninou.

celý článek...

Česnekové výhonky jako příloha

18. 6. 2021

Lahodná šťavnatá příloha třeba k pečenému masu, k rizotu nebo třeba ke guláši… Budete potřebovat:Česnekové výhonkyAnglickou slaninu (lze nahradit tence pokrájeným tofu)Petrželku jemně nakrájenouMásloSůl a pepř Postup:Česnekové výhonky nakrájíme na 4-5 cm velké kousky, vložíme do cedníku a propláchneme je pod tekoucí vodou Opláchnuté výhonky necháme 1-2 minuty blanšírovat ve vroucí vodě (prostě je spaříme :)) Anglickou slaninu či tofu […]

celý článek...

Česnekové výhony – nepřekonatelně lahodná delikatesa

Pokud česnek paličák vysadíte už na podzim, v červnu se můžete těšit na lahodné česnekové výhony. Ty je totiž potřeba ihned ostříhat, aby česnek neztrácel sílu. A jak jsou výborné! V Asii jsou právem považovány za delikatesu. Zkuste například:Čínská směs s vepřovým masem a česnekovými výhonkyČesnekové výhonky jako příloha Česnekové květy, výhony, odborně šroubely po dozrání tvoří pacibulky ve velkých kulatých […]

celý článek...