Receptář 2021

Čínská směs s vepřovým masem a česnekovými výhonky

18. 6. 2021

Čína lze připravit na nespočet způsobů, možná máte vlastní osvědčený recept, do kterého zkusíte implemetovat naše česnekové výhony. Pokud ještě nemáte ten svůj pravý recept na čínu, vyzkoušejte tento, za který děkujeme www.receptyonline.cz 🙂 Budete potřebovat:500 g vepřového plecka 200 g česnekových výhonků 50 g jidášového ucha (5 g sušeného) 2 ks stroužky utřeného česneku […]

celý článek...

Bylinky z naší zahrady

Bylinkové svazky provází po celou sezónu každou bedýnku, kterou k vám pošleme. Snažíme se dělat z nich krásné voňavé kytičky, které ozdobí váš stůl a ochutí vaše jídlo. Pokud si někdy nevíte rady s některou z našich bylinek, inspirujte se v tomto článku. Najdete zde recepty, tipy na zpracování i možnosti a návody na uchování. Seznam všech našich bylinek s odkazy na jednotlivé detailní články […]

celý článek...

Jak na správný bylinkový čaj

Ať už si připravujeme bylinkový čaj pro jejich léčivé účinky, kvůli detoxu nebo jen tak pro chuť, měli bychom se řídit několika základními pravidly. Bylinkové čaje by neměly přijít do kontaktu s kovem. Je vhodné používat materiály jako keramika či sklo. Přecedit je můžeme přes bavlněné plátýnko, použít keramické sítko nebo prázdné čajové sáčky, které lze zakoupit […]

celý článek...

Bylinkový olej na dva způsoby

Nakládání bylin do oleje je skvělý způsob, jak dlouhodobě uchovat aroma a zdraví prospěšné látky z bylinek na dlouhou dobu. Bylinkový olej využijete ve studené i teplé kuchyni. Lahodně jím dochutíte zeleninové či těstovinové saláty, pečeným pokrmům dodáte báječné aroma a můžete jej přidat na konci dušení či smažení pro zvýraznění chuti. Dnes pro Vás máme dva způsoby pro přípravu bylinkového […]

celý článek...

Bylinkové máslo

Dokonalý parťák ke křupavému toastu, pečeným bramborám a zelenině či čerstvě urgilovanému steaku. A kdo by řekl, že taková báječná dobrota bude tak jednoduchá na přípravu! Připravte si:200g farmářského másla pokojové teploty (lze použít i veganské rostlinné máslo)½ lžičky soli (nebo dle chuti)jemně nasekané čerstvé bylinky dle chutipro vůni můžete přidat oblíbené koření, skvěle se hodí například sušený česnek […]

celý článek...

Bylinkové pesto

Jednoduchá středomořská klasika k těstovinám nebo k čerstvému chlebu. Do pesta můžete klidně zpracovat i vitamíny našlapanou nať z ředkviček, kedlubnů, řepy či mrkve. Výroba pesta je také výborný způsob, jak si bylinkovou úrodu uchovat na dlouhé časy. V lednici vydrží více než měsíc. Lze ho ale jednoduše zamrazit a tak jej klidně uchovat až do zimy. A které bylinky jsou pro […]

celý článek...

Bylinkový parfém, masážní či opalovací olej

Základní postup na výrobu parfému a masážního oleje je vlastně úplně stejná a na konci procesu můžete mít oba produkty. Používejte oleje vhodné pro kosmetiku jako je například mandlový, jojobový nebo meruňkový olej. na parfémy jsou vhodné oleje bez vůně. Doporučuji vyhledat si na internetu informace o jednotlivých olejích a vybrat si ten nejvhodnější přímo pro vás. Výběr vonných […]

celý článek...

KEDLUBNY

13. 6. 2021

Tahle naducaná bulva v odstínech bílé, zelené a modrofialové barvy je napěchovaná zdravím a vitalitou.

celý článek...

Kedlubnové plněnky

Je to výborný lehký oběd nebo rychlá večeře. Dá se bohatě doplňovat a obměňovat.

celý článek...

Divoký špenát – listy kopřivy a lebedy

9. 6. 2021

Ve 3. týdnu KPZ nás situace s tvrdohlavým špenátem donutila improvizovat. Náš nově vysetý špenát si kvůli dlouhé zimě usmyslel, že už roste druhým rokem a místo listů vyhnal pěkně rychle do květu. Nezbylo ho dost pro všechny podílníky! Proč ale nevyužít špenátu divokého? Jedlá lebeda nám přece jako roste téměř v každém záhoně a kopřivy obrůstají plot. Obě byliny […]

celý článek...