Zahradní deník

Zprávy z naší zahrady - na čem pracujeme, jak nám to roste a co nás právě baví.
ŘEPU NA TO!

Polévkové klání – dožínky v Ekozahradě Raková

30. 8. 2019

Vyhlašujeme POLÉVKOVÉ KLÁNÍ! Přijďte se pochlubit svým kuchařským umem a společně poděkovat za letošní úrodu… Soutěžíme ve 3 kategoriích:– domácí chleba,– polévka striktně vegetariánská,– polévka s nějakým tím kouskem masa. Polévku je třeba donést hotovou, ohřátí je možné na kamnech pod širým nebem. Vítěze zvolí všeobecné hlasování! Připravte se tedy také na ochutnávání a vezměte si talíře, misky, […]

celý článek...

Zpravodaj do tašky #2019/15

28. 8. 2019

CIBULE, seznamte se prosím. Věděli jste, že cibule je jedním z nejstarších přírodních léčiv? A poznáte rozdíl mezi šalotkou a zimní cibulí neboli ošlejchem? I o tom je náš cibulový zpravodaj. Navíc v něm najdete recept na cibulovou marmeládu.

celý článek...

Zpravodaj do tašky #2019/14

21. 8. 2019

Tento týden k vám letí PATISON. Narodil se v Americe a původně se pěstoval jen pro semínka. Léta šlechtění z něj ale udělala delikatesu, která vás může sytit i celý den. Vyzkoušejte si naši patisonovou snídani, oběd i večeři.

celý článek...

Zpravodaj do tašky #2019/13

14. 8. 2019

Ze záhonů jsme pro vás vytáhli PETRŽEL. Ukážeme vám, jak z ní uvařit gratinovanou dobrotu se smetanou a hořčicí, a taky prozradíme, proč se říká „petržel, aby dlouho vydržel“.

celý článek...

Cuketové nadělení

9. 8. 2019

I když jich vysejete nebo vysázíte jen pár kousků, vždycky se to stane. V určitou chvíli se zblázní a vy nevíte, co s nimi. Rostou jako z vody a přibývají a přibývají… Jak tohle tradiční cuketovou nadělení zvládnout? 1) Uskladněte je: Mladé cukety se dají v dobrých podmínkách skladovat i několik týdnů. Potřebují chladné, ale ne moc vlhké místo. Než je na něj […]

celý článek...

Zpravodaj do tašky #2019/12

7. 8. 2019

Tento týdne hostíme dalšího návštěvníka z Ameriky. Seznamte se s PAPRIKOU. Pěstují se jako zelenina i jako koření. A do naší receptové sbírky jsme tentokrát přidali slaný paprikový koláč s pancettou.

celý článek...

Zpravodaj do tašky #2019/11

31. 7. 2019

Pozor, přichází ČESNEK. Tohle přírodní antibiotikum udržovalo ve formě už stavitele pyramid. A vy si z něj s námi můžete připravit česnečku s restovaným bramborem a cibulkou.

celý článek...

Zpravodaj do tašky #2019/10

24. 7. 2019

Užijte si týden s BRAMBORAMI. Vysvětlíme vám, jak je to s varnými typy brambor, představíme vám odrůdu Bellarosa a přidáme recept na zapečené brambory s bylinkami.

celý článek...

Červen a červenec

18. 7. 2019

Vtrhlo k nám léto! Teploměr ve foliacích stoupá k padesátce a my potíme trička skrz na skrz. Rajčata se začínají kulatit, papriky tloustnout a okurky se každý den o kousek protáhnou. Na políčkách blázní cukety a my sklízíme desítky kusů denně. Fialoví první lilky a žloutnou dýně. Zahrada je plná bzukotu a křehkých křídel. Levandule, měsíček a další bylinky jsou doslova v obležení. Kvůli zalévání […]

celý článek...

Zpravodaj do tašky #2019/9

17. 7. 2019

Vypravte se s námi do minulosti. Provázet nás bude MANGOLD. Byl oblíbený už ve starověku, pak ho vytlačil špenát. Vy ho ale rozhodně vyzkoušejte. Nabízíme vám hned dva recepty – na zapečené mangoldové řapíky a krémovou verzi s bešamelem.

celý článek...
KONTAKT
MOŽNOSTI TU JSOU O.P.S.
Prokopova 17, 301 00 Plzeň
adresa zahrady: Raková 26, 337 01 Rokycany
e-mail: kpz@moznostitujsou.cz
tel: 734 760 846

Obecně prospěšná společnost Možnosti tu jsou podporuje vytváření nových pracovních míst, zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním a připravuje je na otevřený trh práce. Je dceřinou společností Diakonie Západ.