Pórkové špalíčky v karamelizované sladkokyselé omáčce s kozím sýrem

Lákavá a netradiční chuť pórku pro ty, kteří mají v kuchyni rádi experimenty.

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 8 malých pórků nebo 4 střední pórky – pouze jejich bílé části. Ty zelené si schováme do jiného receptu.
  • česnek 2 stroužky
  • bobkový list 2 ks
  • suché bílé víno 200 ml
  • olivový olej 3 polévkové lžíce
  • malá červená cibule 1 ks
  • rozinky 20 g
  • jablečný ocet 1 polévková lžíce
  • cukr krupice 2 čajové lžičky
  • slunečnicový olej 2 polévkové lžíce
  • kozí tvaroh nebo krémový kozí sýr 100 g
  • lístky pažitky, kerblíku, hladkolisté petržele (nebo jiné zelené navrch) asi 1 polévková lžíce
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř

Jdeme na to:

Pórky příčně rozpůlíme, důkladně omyjeme a vyskládáme je do širokého nízkého hrnce. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky k pórkům. Přidáme k nim bobkové listy, víno, olivový olej a asi 250 ml vody tak, aby byly pórky napůl ponořené. Pak přidáme špetku soli a trochu černého pepře a na středním stupni povaříme zhruba 30 minut. Poznáme, že špička nože musí proniknout do pórku bez jakéhokoli odporu. Během vaření pórky jednou nebo dvakrát obrátíme, aby se vařily stejnoměrně. Někdy se stane, že špalíčky svůj tvar neudrží a rozpadnou se na plátky. To se stává a na výtečné chuti to jídlu nic nebere.

Děrovanou naběračkou opatrně přeneseme pórky na talíř. Tekutinu, ve které se vařily, přecedíme do malého rendlíku a svaříme zprutka, až zbydou zhruba 3 lžíce. Odpařování trvá přibližně 12–15 minut. 

Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a vsypeme do rendlíku. Přidáme rozinky, ocet, cukr, špetku soli a trochu černého pepře. Promícháme, aby omáčka krásně zkaramelizovala, odstavíme a necháme v klidu změknout a marinovat. 

Ve velké pánvi rozehřejeme slunečnicový olej na středním stupni. Opatrně přidáme špalíky pórku a opékáme je 2 minuty na každé straně mírně dozlatova.

Rozdělíme je na čtyři talíře, poklademe je kopečky kozího tvarohu nebo sýra, dresinkem s cibulí a rozinkami a navrch nasypte zelené podle libosti.

Malé obměny:

  • Sýry lze měnit podle chuti. Doporučujeme ale jakýkoli krámový.
  • Sladkost rozinek můžeme zkusit ozvláštnit sušenými brusinkami. Je to také zajímavé.

Dobrou chuť!

Inspirací se stal recept na: fresh.prima.cz a jeden z ilustrativních snímků u návodu. Díky moc.