Bazalkový olej

Je jedním z osvědčených způsobů pro uchování bazalky, aniž by ztratila něco ze svých předností.

Jednoduše si připravíme:

  • Čistou (vyvařenou) sklenici
  • Oblíbený jedlý olej – slunečnicový nebo olivový
  • A samozřejmě lístky a listy bazalky, pěkně očištěné a omyté

Postupujeme:

Lístky otrháme a dobře prohlédneme, aby na nich nebyly žádné hnědé flíčky. Očistíme, pokud je na nich třeba hlína. Je možné pokrájet, nebo je nechat vcelku. Nacpeme je do uzavíratelné sklenice a zalijeme rostlinným olejem. Bazalka olej obohatí o prospěšné látky, olej zas uchová její čerstvost a využitelnost. Po pečlivém uzavření lze uchovávat v lednici, protože čerstvé bylinky jsou velice náchylné a brzy začínají černat a tlít. Pozor také na světlo. To má neblahý vliv na olejnatou složku a my nechceme, aby se olej zkazil. Platí tedy chlad a tma. Olej i lístky odebíráme vždy čistou lžící. Lze také po pár dnech přecedit olej přes plátno.

Malé obměny:

  • Pikantní: Vložíme do sklenice i malou chilli papričku nebo celý stroužek česneku.
  • Bylinková: Do čisté bazalky s olejem můžeme přidat dobromysl a pár zrnek soli.
  • Trvanlivost také prodlouží přidání polévkové lžíce citronové šťávy.

Dobré využití a v pokrmech pak dobrou chuť!

Další skvělé bylinkové nápady a recepty na oleje získáte ZDE.