Jsme zase o krok blíž k soběstačnosti!

Už od začátku rekonstrukce našeho statku jsme hledali cesty, jak být i tady co nejvíce soběstační a „eko“. Díky osvícenosti architektonické kanceláře, která nás obnovou provází, tak vznikla řada zajímavých technických řešení a detailů. Všechno samozřejmě nejde realizovat hned, ale každý krůček nám dělá radost. A v roce 2022 máme radost velikou, protože jsme díky finanční podpoře ČSOB pořídili nový automatizovaný systém závlahy ve fóliovnících, který využívá dešťovou vodu. Tam, kde jsme dřív každý den pobíhali několik hodin s konvemi a hadicemi, dnes nemusíme hnout prstem, tedy pokud se nepočítá občasné přejetí po displeji mobilního telefonu. 🙂

A jak že to celé funguje?

Voda ze střech se nově instalovanými okapy svádí do velkokapacitních nádob, odkud je natažen rozvod kapkové závlahy na jednotlivé záhony a k jednotlivým rostlinám. Celý systém řídí aplikace v mobilním telefonu, která umožňuje třeba to, aby se každý záhon zaléval v jiný čas a jinak dlouho, anebo se nezalil vůbec, když je např. nízká teplota. Pro nás je to obrovský pokrok. A taky veliká inspirace, jak moderní technologie a digitalizace mohou v zemědělství měnit dřinu v zábavu. To nejcennější, co máme, je totiž čas. A tohle je způsob, jak ho mít dost na to, co je opravdu důležité – na pečlivou ruční práci při péči o zeleninu a podporu lidí, kteří u nás pracují.

Závlaha není jediná novinka!

Zmodernizovali jsme i přípravu sazenic! Dosud jsme většinu sazenic nakupovali v zahraničí, protože v biokvalitě se u nás nedají až na drobné výjimky sehnat. To nám ale hodně svazovalo ruce ohledně množství a času nákupu (museli jsme nakupovat sazenice jen v poměrně velkém počtu a vyzvedávat je cca 150 km daleko v přesně stanovené dny). Díky nové „indoor“ množárně a pařeništím s možností přitápění, budeme soběstačnější a flexibilnější.