Bazalka

Jedním z jejich jmen je například královna bylinek. Ochutnal ji už asi každý, nejenom milovníci středomořské kuchyně. A třebaže existují různé její druhy, má v základu bazalka svoji specifickou chuť a vůni a většina druhů i svěže zelené listy.

Její cesta vedla z Indie přes středomoří a zdomácněla v zahrádkách a květináčích i našich domácností.

Na naší zahradě jsme se během roku mohli setkat s bazalkovou velkolistou, bazalkou citronovou a bazalkou červenou (viz foto).

Její blahodárné účinky:

  • Působí zklidňujícím účinkem a pomáhá v boji s migrénou.
  • Zmírňuje kašel, je vhodná při astmatu. Je vhodná pro inhalaci a uvolňování nosních dutin.
  • Zlepšuje chuť k jídlu, posiluje žaludek a vylučování trávicích šťáv, zmírňuje nadýmání.
  • Má antibiotické účinky a pomáhá v boji s nachlazením.
  • Zvyšuje vylučování moči a pomáhá při zánětu ledvin.
  • Posiluje kardiovaskulární systém.
  • Zevně se používá jako kloktadlo k desinfekci úst a pro vonný dech a na těžko se hojící rány.
  • Pro maminky je výborná pro tvorbu mateřského mléka.
  • Jen pozor na příliš velké dávky, ty naopak mohou způsobovat nevolnost.

A jak na bazalku?

Tato aromatická bylina je velice citlivá na teplo a zvlášť čerstvé listy rychle ztrácejí své nezaměnitelnou vůni a svěží zelenou barvu listů. Ty jakoby šednou. Proto se do pokrmů přidává nejlépe až těsně před před servírováním pokrmu.

Bazalka dodá skvělou chuť omáčkám, polévkám, masu i rybám. Hodí se do dresingů a samozřejmě do salátů. Osvěží i letní dezerty a krémy. Ozvláštní chuť zapečené zeleniny – třeba paprik a rajčat. Jistě všichni známe bazalku upravenou na pesto – tak oblíbené na těstovinách nebo do bramborových noků. Tato bylinka je velmi oblíbená v kořenících směsích.

Bazalkový odvar:

Polévkovou lžíci nejlépe čerstvých bazalkových listů zalijeme horkou vodou. To, že listy v tu chvíli ztrácejí výše zmíněnou barvu, zde nevadí, jde nám o nálev… Pak by se měly listy nechat krátce převařit a poté louhovat zhruba půl hodiny. Odvar můžeme užívat před jídlem i po jídle.

Zapečená rajčata s bramborami a bazalkou:

Budeme potřebovat:

  • Brambory nové – 1kg 
  • Rajčata – 1 kg, nějaká dobrá masitá odrůda
  • Olivový olej –  2 polévkové lžíce
  • Sůl, pepř – nejlépe čerstvě namletý
  • Bazalka
  • Parmezán – přibližně 100 gramů, na odlehčenou verzi můžeme použít mozzarellu

Jak postupovat:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Brambory pořádně vydrhneme kartáčkem a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Rajčata omyjeme, vykrojíme středy a stopky a pokrájíme na plátky. Pekáček nebo zapékací mísu vymažeme trochou oleje. Na dno rozložíme vrstvu brambor, osolíme, poklademe vrstvou rajčat. Zase osolíme, opepříme a posypeme sýrem a bazalkou. Takto střídavě budeme vrstvit brambory, rajčata, sýr a koření až do spotřebování všech surovin. Trochu sýra a bazalky si necháme na později. Zakončíme vrstvou rajčat a pokapeme olejem. Přikryjeme alobalem. Vložíme do trouby a pečeme do změknutí přibližně půl hodiny. Poté na rajčata dáme zbylý sýr a ještě 15 minut zapékáme. Nakonec necháme ještě 10 minut dojít i po vypnutí trouby. Navrch poklademe čerstvé lístky bazalky.

Dobrou chuť!