Bazalkový olej
Je jedním z osvědčených způsobů pro uchování bazalky, aniž by ztratila něco ze svých předností.
Jednoduše si připravíme:
- Čistou (vyvařenou) sklenici
- Oblíbený jedlý olej – slunečnicový nebo olivový
- A samozřejmě lístky a listy bazalky, pěkně očištěné a omyté
Postupujeme:
Lístky otrháme a dobře prohlédneme, aby na nich nebyly žádné hnědé flíčky. Očistíme, pokud je na nich třeba hlína. Je možné pokrájet, nebo je nechat vcelku. Nacpeme je do uzavíratelné sklenice a zalijeme rostlinným olejem. Bazalka olej obohatí o prospěšné látky, olej zas uchová její čerstvost a využitelnost. Po pečlivém uzavření lze uchovávat v lednici, protože čerstvé bylinky jsou velice náchylné a brzy začínají černat a tlít. Pozor také na světlo. To má neblahý vliv na olejnatou složku a my nechceme, aby se olej zkazil. Platí tedy chlad a tma. Olej i lístky odebíráme vždy čistou lžící. Lze také po pár dnech přecedit olej přes plátno.
Malé obměny:
- Pikantní: Vložíme do sklenice i malou chilli papričku nebo celý stroužek česneku.
- Bylinková: Do čisté bazalky s olejem můžeme přidat dobromysl a pár zrnek soli.
- Trvanlivost také prodlouží přidání polévkové lžíce citronové šťávy.
Dobré využití a v pokrmech pak dobrou chuť!
Další skvělé bylinkové nápady a recepty na oleje získáte ZDE.
