Bylinková kapsa plněná mangoldem

Pochoutka pro ty, pro které cesta k zelenině vede přes šťavnatou porci masa.

Budeme potřebovat:

  • Drůbeží prsní řízky – kuřecí nebo krůtí, jak je libo podle chuti – 4 kusy
  • Salám – chuťově výraznější, třeba s hermelínem, nebo nějaký pikantní – asi 16 koleček
  • Mangoldové listy i s barevnými stonky – 4 až 6 listů
  • Olej
  • Kvalitní bílý jogurt – 1 menší kelímek
  • Cibule – 1 kus
  • Česnek – 4 stroužky
  • Sůl
  • Pepř
  • Mleté pšeničné klíčky, nebo třeba namleté kešu oříšky nesolené – 50 g
  • Tymián – 1 snítka nebo trochu sušeného
  • Rozmarýn – 1 snítka nebo trochu sušeného
  • Pažitka – čerstvá nebo z mrazáku nasekaná nadrobno na konečné ozdobení pokrmu
  • Brambory – jako příloha, na porci asi 3 kousky

Příprava masa:

Plátky řízků osušíme a nakrojíme z boku podélně, ale nedořízneme – vznikne nám kapsa. Vložíme do uzavíratelné misky, potřeme olejem, vmícháme jogurt, osolíme, opepříme a necháme v lednici klidně přes noc odležet. Není to nutné, ale maso je potom daleko křehčí.

Příprava mangoldu:

Mangoldové listy pečlivě omyjeme ve dřezu napuštěném vodou. Ne pod vodou tekoucí, aby se neomlátily a neovadly. Potom osušíme utěrkou, nebo odstředíme. Vyřízneme tužší středové stonky, ty nakrájíme na kostičky. Všechny listy poklademe na sebe a stočíme do ruličky. Tu pak pokrájíme na proužky.

A co potom:

Připravíme si zapékací mísu a pánev. Cibulku nakrájíme nadrobno. Půl si připravíme ke stonkům, půl k proužkům listů mangoldu.  Tak rozdělíme i dva a dva stroužky česneku. Na pánvi rozpálíme olej a necháme zesklovatět nakrájenou polovinu cibule. Přidáme listy mangoldu, osolíme, opepříme a jemně restujeme, vsypeme posekané bylinky a dva prolisované stroužky česneku. Vše stačí smažit jen krátce. Orestované listy stáhneme z pánve, abychom jimi naplnili kapsy. Listy úpravou ztratí hodně ze svého objemu – žádný strach, to je přirozené. V oleji se však krásně uvolní provitamín A a to nám přijde k duhu.

Na stejné pánvi s druhou polovinou cibule a lisovaného česneku osmahneme i kousky barevných řapíků. Jen o trochu déle než listy. Touhle směsí nakonec dozdobíme přílohu – pečené nebo vařené brambory. Péct můžeme brambůrky i přímo v misce s masem.

Řízky si vyndáme z marinády na prkénko a naplníme kapsičky kolečky salámu a restovanými listy. Posypeme mletými klíčky nebo oříšky a ještě trochou rozmarýnu. Uzavření kapsy můžeme pojistit párátkem. Jogurtovou marinádu využijeme na dno zapékací misky pod maso. Vše vložíme do trouby rozehřáté na 150 °C asi na 40 minut. V polovině pečení maso opatrně otočíme a ještě jednou posypeme klíčky. (Kdyby se zdálo, že se maso v marinádě při obracení moc topí, odeberte ji část lžící a polévejte maso šťávou až na talíři.)

Pokud vám zdraví nedovoluje pšeničnou posypku nebo oříšky, zvolte nějaké dobré koření na drůbež.  Místo brambor lze použít i rýži. Barevné a dochucené stonky mangoldu ji dodají zase jiný rozměr.

Přejeme vám dobrou chuť!