Bylinkové máslo

Dokonalý parťák ke křupavému toastu, pečeným bramborám a zelenině či čerstvě urgilovanému steaku. A kdo by řekl, že taková báječná dobrota bude tak jednoduchá na přípravu!

Připravte si:
200g farmářského másla pokojové teploty (lze použít i veganské rostlinné máslo)
½ lžičky soli (nebo dle chuti)
jemně nasekané čerstvé bylinky dle chuti
pro vůni můžete přidat oblíbené koření, skvěle se hodí například sušený česnek

Postup:
Měkké máslo dobře promíchejte vidličkou se solí, jemně nasekanými čerstvými bylinkami a kořením. Naplňte do mističky a nechte vychladit.

Tip: Výjimečně skvělý pocit budete z této přílohy mít pokud si vyrobíte vlastní máslo! Postup je jednoduchý!
Použijte alespoň 500ml vysokoprocentní čerstvé smetany ke šlehání (čím tučnější, tím lepší a úplně nejlepší je ta od farmáře).
Vychlazenou smetanu šlehejte tak dlouho, až se tuk začne srážet a tvořit máslo (bude to trvat přibližně 10-15 minut šlehání na plný výkon). Až Vám v míse bude šplouchat tekuté podmáslí a na metličky se nabalí koule másla, máte vyhráno! Podmáslí uschovejte k dalším receptům (hodí se užívat i ke kosmetickým účelům) a máslo prohněťte pár minut v ledové vodě, zbavíte se tak přebytečného podmáslí a máslo vydrží déle čerstvé.
Do másla hned zapracujte sůl a bylinky a nechce v lednici vychladit.

Bylinkové máslo dodá neodolatelný šmrnc všem klasickým receptům! Hodí se k čerstvě pečené zelenině, americkým bramborám, k pečenému či grilovanému masu nebo jako jednoduchý a lahodný předkrm s čerstvým chlebem nebo křupavým toastem.

Přejeme Vám dobrou chuť!