Bylinkové pesto

Jednoduchá středomořská klasika k těstovinám nebo k čerstvému chlebu. Do pesta můžete klidně zpracovat i vitamíny našlapanou nať z ředkviček, kedlubnů, řepy či mrkve. Výroba pesta je také výborný způsob, jak si bylinkovou úrodu uchovat na dlouhé časy. V lednici vydrží více než měsíc. Lze ho ale jednoduše zamrazit a tak jej klidně uchovat až do zimy.

A které bylinky jsou pro pesto nejvhodnější? Jednoznačná klasika je Bazalka. Výborně se bude hodit i koriandr, petržel, pažitka, kerblík, medvědí česnek, listy hořčice, rukoly či wasabina. Pro dochucení základu můžete použít i dobromysl, mátu, majoránku, rozmarýn, tymián, saturejku a další aromatické byliny. Nemusíte se bát využít i jedlých květů. Podle nás se ale hodí spíše až k ozdobě hotového pokrmu 🙂

Připravte si:
200g olivového oleje
100g bylinek dle výběru
100g parmezánu
50-100g piniových nebo jiných oříšků
1 velký stroužek česneku
špetku soli

Postup:
Bylinky s olejem a česnekem rozmixujte na jemnou pastu. Dochuťte solí, přidejte sýr a oříšky a mixujte dohladka.

Tip: Pokud používáte tyčový mixér, rozmixujte pesto v úzké vysoké nádobě na mixování. Nejprve ji naplňte olejem a poté přidejte bylinky. Takto docílíte rovnoměrného rozmixování a listy bylinek se nebudou lepit na dno.

Přejeme Vám dobrou chuť!