Celerový koláč s brambory, bylinkami a překvapením

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • Celer – 1 menší bulva
  • Vejce – 2 vajíčka
  • Brambory (nejlépe vařené) – 200 g
  • Hladká mouka – 2 polévková lžíce
  • Zakysaná smetana – 1 kelímek
  • Česnek – 3 – 6 stroužků podle naší chuti
  • Bylinky – nasekaná petržel nebo pažitka – asi hrstička
  • Med – 1 polévková lžíce
  • Sůl, pepř
  • Máslo – na vymazání formy

Postup:

Předem si uvaříme brambory. Když vychladnou, nastrouháme je najemno. Lze použít i syrové, dobře se zapečou, ale s vařenými může být pro mlsouny koláč jemnější. Najemno také nastrouháme celer – třeba v robotu. Vše promícháme s polovinou kelímku smetany a vajíčkem. Osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, bylinky, med a opatrně vmícháme i mouku.

Dále lze vmíchat nastrouhané a od šťávy vymačkané jablíčko. Jablko si s celerem chuťově velmi rozumí. Jen pozor, aby koláč nebyl moc „mokrý“.

Jinou variantou jsou nasekané nebo mleté vlašské ořechy. To bývá klasičtější a známější ingredience.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Připravíme si koláčovou formu, vymažeme máslem, vysypeme moukou nebo mletými ořechy. Směs vlijeme a lžící upravíme do formy a pečeme dozlatova asi 40 minut. Podáváme se zbylou osolenou a opepřenou smetanou. Dozdobit můžeme maličkou snítkou petrželky, pokud máme čerstvou.

Dobrou chuť!

Inspirace zde a tady.