Celerový koláč s brambory, bylinkami a překvapením
Na 4 porce budeme potřebovat:
- Celer – 1 menší bulva
- Vejce – 2 vajíčka
- Brambory (nejlépe vařené) – 200 g
- Hladká mouka – 2 polévková lžíce
- Zakysaná smetana – 1 kelímek
- Česnek – 3 – 6 stroužků podle naší chuti
- Bylinky – nasekaná petržel nebo pažitka – asi hrstička
- Med – 1 polévková lžíce
- Sůl, pepř
- Máslo – na vymazání formy
Postup:
Předem si uvaříme brambory. Když vychladnou, nastrouháme je najemno. Lze použít i syrové, dobře se zapečou, ale s vařenými může být pro mlsouny koláč jemnější. Najemno také nastrouháme celer – třeba v robotu. Vše promícháme s polovinou kelímku smetany a vajíčkem. Osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, bylinky, med a opatrně vmícháme i mouku.
Dále lze vmíchat nastrouhané a od šťávy vymačkané jablíčko. Jablko si s celerem chuťově velmi rozumí. Jen pozor, aby koláč nebyl moc „mokrý“.
Jinou variantou jsou nasekané nebo mleté vlašské ořechy. To bývá klasičtější a známější ingredience.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Připravíme si koláčovou formu, vymažeme máslem, vysypeme moukou nebo mletými ořechy. Směs vlijeme a lžící upravíme do formy a pečeme dozlatova asi 40 minut. Podáváme se zbylou osolenou a opepřenou smetanou. Dozdobit můžeme maličkou snítkou petrželky, pokud máme čerstvou.
Dobrou chuť!