Cuketová pomazánka na topinky

Cuketa je tu základem teplé pomazánky, která se hodí k běžné večeři i k pohoštění. Je naprosto veganská, ale pokud se bez masa neobejdete, stačí při smažení cibulky přidat kousky slaniny.

Potřebovat budeme:

  • Cuketa – 300 g loupané nebo neoloupané cukety ale zbavené semínek
  • Cibule nejlépe červená, pro tu hezkou barvu – 1 kus
  • Sůl – 1 špetka
  • Olej – 2 polévkové lžíce
  • Česnek – 5 větších stroužků
  • Hořčice dijonského typu – 1 čajová lžička
  • Pepř, červená paprika, chilli podle chuti špetku
  • Sójová omáčka – 1 čajová lžička
  • Jarní cibulka – 2x naťová část
  • Petrželka nebo jarní cibulka na ozdobu
  • (Do případné masové varianty pokrájíme 50 g slaninky)

A jak na to:

Omytou cuketu zbavíme semínek, nastrouháme ručně nebo v robotu. Nasolíme, necháme cuketku vypotit přebytečnou vodu, pak promačkáme a vody zbavíme. Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme na oleji zesklovatět. Přidáme cuketu a prolisujeme česnek. Dochutíme ostatními ingrediencemi a mícháme asi 8 minut. Tak v polovině přidáme pokrájenou jarní cibulku, aby zůstala více křupavá.

Pomazánku podáváme ještě teplou s topinkami nebo celozrným pečivem.

Dobrou chuť!