Cuketové čatní s kurkumou, hořčicí a semínky

Čatní má svoji pravlast v Indii a tohle cuketo – hořčicové je zajímavá sladkokyselá omáčka připomínající hrubou hořčici. Může být jemná i ostřejší podle dochucení a odrazovým můstkem je právě cuketa. Když se cuket urodí víc než dost, nebo když si člověk neví rady, co s těmi posledními… Ideální pro ty, kteří tvrdí, že cuketu moc nemusí. Tady není vidět 😊. V tomhle „skupenství“ si ji zamiluje prakticky každý. Skvěle doladí grilovaná masa i zeleninová jídla a rýži.

Co budeme potřebovat:

(Vycházíme ze základního množství 500 g již oloupané cukety zbavené semínek. Při velké úrodě násobíme přísady i skleničky.)

  • Cuketa nebo více menších kusů 500 g
  • Ocet – 1-2 polévkové lžíce
  • Cukr (nejlépe třtinový) – 1-2 polévkové lžíce
  • Voda na případné podlití, ale cuketa jí dost pustí sama
  • Sůl – 2 špetky
  • Olej – 2 polévkové lžíce
  • Česnek – 6 větších stroužků
  • Kurkuma – 1 čajová lžička
  • Hořčice dijonského typu – 1 polévková lžíce
  • Hořčičná semínka – 20 g
  • Petržel – sekaná nebo sušená – 1 polévková lžíce
  • Dýňová semínka – jemně nasekaná – asi 10 kousků
  • Pepř nebo chilli podle chuti, taktéž sójová omáčka – cca 1 čajová lžička
  • Zavařovací skleničky – nejlépe právě vyvařené a čisté

Milovníci hořčičných listů mohou použít i tyto – nasekané jako doplnění nebo jako náhrada hořčice.  Psali jsme o nich ve článku o asijské zelenině.

Jak čatní připravíme:

Oloupanou cuketu zbavenou semínek nastrouháme najemno ručně nebo v robotu. Prosolíme a necháme asi 5 minut odpočinout. Cuketa krásně pustí vodu. V mezičase si oloupeme česnek, nasekáme dýňová semínka, petržel, nebo dáme vyvařit sklenice. (Pár oloupaných slupiček s dávkou vitamínu E si nezapomeňte na chvíli připlácnout na čelo…)

Do hrnce dáme olej, cuketu a případně ještě podlijeme vodou. Přidáme ocet, cukr, prolisovaný česnek, hořčici a ostatní koření. Dýňová semínka a petržel přidáme naposled, když už je směs skoro povařená do měkka. Když si upravíme poměr kurkumy nebo petržele podle vlastní chuti, bude pasta více žlutá nebo zelená…

Když se směs dostatečně povaří, rozmixujeme vše ponorným mixérem a ještě necháme chvíli na sporáku, aby se chutě pěkně spojily. Případně ještě dochutíme a vyladíme podle libosti. Nakonec plníme do čistých skleniček. Pečlivě uzavřeme a sterilizujeme ještě asi 15 minut. Pak skleničky na chvíli obrátíme dnem vzhůru. Znovu otočíme a obsah trochu sklepneme, aby nezůstal přichycený k víčku. Čatní necháme vychladnout a následně skladujeme na chladném, tmavém a suchém místě. Lze samozřejmě uchovávat i v ledničce. Po otevření skleničky je dobré rychle zpracovat, ale mnozí říkají, že tahle omáčka „mizí sama“. 

Dobrou chuť!