Fazolkový salát s rajčaty

Zajímavé spojení (nejen) zelených fazolových lusků, bylinek a šťavnatých rajčat.

Budeme potřebovat:

  • Fazolové lusky – 300 g
  • Rajčata podle velikosti a druhu – 2 větší plody (a třeba ještě 4 menší keříková rajčátka)
  • Bazalka – 1 malá hrst lístků
  • Olivový olej
  • Ocet nebo vinný ocet červený – 1 až 2 polévkové lžíce
  • Cibule červená – 1 kus
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Petržel sušená – lze jí finálně dochutit salát jemným posypáním.

Postup:

V receptu byla použita směs krásně barevných rajčat z naší zahrady (Bolzano, Yellow pear shaped a Campari). Salát tak dostává zajímavou barevnost i nasládlou chuť díky jejich menší kyselosti a přirozené šťavnatosti. Také fazolky jsou barevná směs (Cobra, Neckargold a Neckarkönigin).

Omyté fazolky vložíme na pánev s kapkou olivového oleje a mírně orestujeme, aby lusky nezůstávaly syrové. Stačí asi jen 5 nebo 7 minut podle velikosti. Vypneme sporák, ale ještě na pánev přisypeme nasekané listy bazalky, aby se chuťově spojily s fazolkami. Pak je vložíme do mísy a necháme vychladnout. Zeleninu v mezičase omyjeme, cibuli oloupeme a vše pokrájíme na kousky. Vsypeme do mísy k fazolkám těsně před podáváním a promícháme s octem, trochou vody a pepřem. Dochutíme a podáváme při pokojové teplotě.

Osvěžující dobrou chuť!