Fazolkový salát s rajčaty
Zajímavé spojení (nejen) zelených fazolových lusků, bylinek a šťavnatých rajčat.
Budeme potřebovat:
- Fazolové lusky – 300 g
- Rajčata podle velikosti a druhu – 2 větší plody (a třeba ještě 4 menší keříková rajčátka)
- Bazalka – 1 malá hrst lístků
- Olivový olej
- Ocet nebo vinný ocet červený – 1 až 2 polévkové lžíce
- Cibule červená – 1 kus
- Sůl a pepř podle chuti
- Petržel sušená – lze jí finálně dochutit salát jemným posypáním.
Postup:
V receptu byla použita směs krásně barevných rajčat z naší zahrady (Bolzano, Yellow pear shaped a Campari). Salát tak dostává zajímavou barevnost i nasládlou chuť díky jejich menší kyselosti a přirozené šťavnatosti. Také fazolky jsou barevná směs (Cobra, Neckargold a Neckarkönigin).
Omyté fazolky vložíme na pánev s kapkou olivového oleje a mírně orestujeme, aby lusky nezůstávaly syrové. Stačí asi jen 5 nebo 7 minut podle velikosti. Vypneme sporák, ale ještě na pánev přisypeme nasekané listy bazalky, aby se chuťově spojily s fazolkami. Pak je vložíme do mísy a necháme vychladnout. Zeleninu v mezičase omyjeme, cibuli oloupeme a vše pokrájíme na kousky. Vsypeme do mísy k fazolkám těsně před podáváním a promícháme s octem, trochou vody a pepřem. Dochutíme a podáváme při pokojové teplotě.
Osvěžující dobrou chuť!