Jak na správný bylinkový čaj
Ať už si připravujeme bylinkový čaj pro jejich léčivé účinky, kvůli detoxu nebo jen tak pro chuť, měli bychom se řídit několika základními pravidly.
Bylinkové čaje by neměly přijít do kontaktu s kovem. Je vhodné používat materiály jako keramika či sklo. Přecedit je můžeme přes bavlněné plátýnko, použít keramické sítko nebo prázdné čajové sáčky, které lze zakoupit ve většině běžných obchodů. Přestože se jedná o bylinky, ověřte si předem maximální doporučenou dávku, délku užívání a vhodnost pro vás. Nepřekračujte doporučenou dávku ani dobu louhování. Čaj je nejlepší vypít teplý přibližně do 20 minut. Některé byliny totiž dlouhým louhováním či odstátím ztrácí účinnost nebo mohou uvolňovat látky pro tělo nevhodné.
Z naší zahrady dostáváte povětšinou listy nebo květy bylin vhodných pro výrobu nálevu (např. máta, meduňka, dobromysl, bazalka, afrikán, levandule, libeček, majoránka, saturejka, šalvěj, tymián…)
Jak na to:
Nálev
Listy a květy pro výrobu nálevu by měly být čisté, zbavené natě a špatných částí. Větší listy můžete natrhat na menší části. Vhodné dávkování na 250ml je asi 2 plné lžičky bylin čerstvých či 1 lžička bylin sušených.
Bylinky přelijte právě vroucí vodou a nechte louhovat pod pokličkou 10-15 minut. Poté nálev sceďte a pijte teplý.
Nálev je vhodný pro byliny jako je máta, meduňka, heřmánek, šalvěj, kopřiva, pelyněk, lipový květ a další…
Odvar
Získává se varem. Bylinné části, nejčastěji kořeny, kůra či plody, zalijte studenou vodou, přiveďte k varu a pod pokličkou zvolna vařte. Doba varu se různí od 5 minut po několik hodin v závislosti na použitých surovinách. Po dovaření nechte odvar stát asi 10 minut pod pokličkou, až poté přeceďte a konzumujte zatepla.
Na odvar lze použít sušené plody šípku, kořeny různých bylin či kůru vrby, dubu a dalších rostlin.
Macerát
Jedná se výluh za studena. Používá se u bylin, jejichž účinné látky (sliz, škrob) se působením vysokých teplot rozkládají. Bylinky přelijte studenou vodou a nechte louhovat podle potřeby (v závislosti na použitých bylinkách) při pokojové teplotě. Důležité je výluh občas promíchat.
Macerát je vhodný například pro čaje ze lněného semínka, kořenů ibišku, sladkého dřeva nebo kozlíku…