Jedlá chryzantéma

Už se vám dostala do rukou tahle trochu nenápadná a záhadná květinka? V naší zahradě roste do krásy a je, jak se říká, k nakousnutí. Řadí se do skupiny asijské zeleniny a zároveň bylinek, o kterých jsme již psali v některém z předchozích článků.

Recept, nerecept. Zkuste vy být labužnickým inventorem

V našich zahradách bývá novinkou a moc receptů zatím k mání není. Zkuste ale ochutnat mladé výhonky a listy a použijte je do svého oblíbeného zeleného salátu nebo při grilovačce. Korunu kráse i chuti pak dodají i květy.

  • Kráska mnoha jmen

Když se po ní budeme v obchodě nebo na trzích shánět, dejme na její latinské pojmenování Chrysanthemum coronarium, protože bývá známa pod mnoha různými – někdy až exotickými, názvy. Třeba zlateň věncovitá či kopretina věncová, nebo třeba Maiko…

  • A vyroste i mně?

A když si semínka sami zasadíme, je to snadné pěstování a překvapí nás rychlý růst. Jedná se o nenáročnou a velmi odolnou rostlinu. Dobře poroste i v oblastech s vyšší nadmořskou výškou. Jediným požadavkem pro zdárný růst je dostatečně vlhká půda. Na první sklizeň se můžeme těšit za šest až osm týdnů. V květu však buďme pozorní, je třeba rychle sklidit pro zachování dobré chuti.

  • Kvítka jen pro okrasu? Ani náhodou!

Je krásná a zdravá, ale její chuť není pro každého… V pokrmu dokáže jedlá chryzantéma potěšit oko svojí dekorativností a jazyk strávníka zase svou lehce štiplavou chutí. Květy a opravdu mladé listy štiplavé nebývají. Jak jsme si už ale říkali u asijské zeleniny a listových hořčic, každý si chuť musí objevit. Chce to prostě zkusit…

Je to však neocenitelný zdroj provitamínu A, vitamínu C, silic, antioxidantů a fenolových sloučenin, které našemu tělu pomáhají v boji proti zánětům a zhoubnému bujení. V bylinných prodejnách lze pořídit i čaje z květů nebo kořene, které se užívají při diabetu či migréně.

Chryzantéma se využívá čerstvá a tepelně neupravená. Nejlepší jsou mlaďonké listy, výhonky a květy. Jakmile rostlina začne kvést, je na čase ji sklidit celou. Velmi rychle totiž přichází o svou šťavnatost a křehkost a v zelených částech začínají převládat nepříjemně palčivé a hořké tóny. Bývá součást zeleninových příloh k masitým jídlům nebo i jako zajímavá součást salátů. Může nám pomoci s trávením mnohdy těžkých asijských jídel jako součást salátů, špenátu a dalších pokrmů inspirovaných orientální kuchyní.

  • Čajová zajímavost

Květy bývají součástí čajových směsí, takzvaných květinových čajů. Nejčastěji se kombinují s čajem Pchu-er a Lung-ťing.

  • Bodyguard na záhonu

Chryzantéma prý svou vůní odpuzuje housenky, takže při vysázení na záhony mezi ostatní zeleninu působí jako přírodní ochránce.

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.