Kandovaná cuketa
Cukety, různé druhy dýně, patizon, zázvor… Mnoho druhů zeleniny lze jednoduchým způsobem kandovat a uchovat tak třeba do výborného Vánočního pečiva nebo jen tak na mlsání.
Velkou výhodou je, že takto upravená zelenina vám vydrží dlouhé měsíce.
A jak na to? ukážeme si jednoduchý příklad na cuketě. Cuketa díky své neutrálnostli lehce přijímá jiné chutě a toho ve dnešním receptu využijeme. Stejným způsobem ale můžete kandovat i patizon, různé druhy dýně či ovoce.
Budete potřebovat:
1 velkou cuketu
500 ml sirupu (použijte třeba domácí bylinkový sirup, stejně ale poslouží i koupená šťáva)
200 ml vody
Postup:
Cuketu oloupeme, vydlabeme semínka a dužinu nakrájíme na cca 2 cm velké kostičky. Kostičky vložíme do hrnce, zalijeme dostatečným množstvím sirupu a vody (příchuť sirupu je čistě na vás, my jsme dnes použili domácí třešňový a levandulový sirup). Krátce povaříme až cuketa zesklovatí a necháme odstát 24 hodin.
Druhý den cuketu se sirupem opět přivedeme k varu, scedíme a necháme okapat. Následně sušíme kostičky v sušičce nebo v troubě na nízkou teplotu, aby si zachovaly měkkost.
Usušenou kandovanou zeleninu skladujeme v uzavřených sklenicích.
Tip: Zbylý sirup můžeme využít ještě jednou na kandování nebo jej spotřebujeme na přípravu limonád či jako sladidlo do čajů.
Přejeme Vám dobrou chuť!