Kandovaná cuketa

Cukety, různé druhy dýně, patizon, zázvor… Mnoho druhů zeleniny lze jednoduchým způsobem kandovat a uchovat tak třeba do výborného Vánočního pečiva nebo jen tak na mlsání.
Velkou výhodou je, že takto upravená zelenina vám vydrží dlouhé měsíce.

A jak na to? ukážeme si jednoduchý příklad na cuketě. Cuketa díky své neutrálnostli lehce přijímá jiné chutě a toho ve dnešním receptu využijeme. Stejným způsobem ale můžete kandovat i patizon, různé druhy dýně či ovoce.

Budete potřebovat:
1 velkou cuketu
500 ml sirupu (použijte třeba domácí bylinkový sirup, stejně ale poslouží i koupená šťáva)
200 ml vody

Postup:
Cuketu oloupeme, vydlabeme semínka a dužinu nakrájíme na cca 2 cm velké kostičky. Kostičky vložíme do hrnce, zalijeme dostatečným množstvím sirupu a vody (příchuť sirupu je čistě na vás, my jsme dnes použili domácí třešňový a levandulový sirup). Krátce povaříme až cuketa zesklovatí a necháme odstát 24 hodin.
Druhý den cuketu se sirupem opět přivedeme k varu, scedíme a necháme okapat. Následně sušíme kostičky v sušičce nebo v troubě na nízkou teplotu, aby si zachovaly měkkost.
Usušenou kandovanou zeleninu skladujeme v uzavřených sklenicích.

Tip: Zbylý sirup můžeme využít ještě jednou na kandování nebo jej spotřebujeme na přípravu limonád či jako sladidlo do čajů.

Přejeme Vám dobrou chuť!

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.