Karamelizovaná cibulka

(Inspirací je báječná pochoutka ze Zdravé svačiny, sesterské firmy naší zahrady.)

  • 2 lžíce másla nebo ghí
  • 5 velkých cibulí, nakrájených na půlkolečka – nejlepší je ta červená
  • 3 lžíce balzamikového nebo červeného vinného octa
  • 3 lžička třtinového cukru ale lze i méně

Postup přípravy:

Ve velké pánvi na mírném plameni rozpustíme máslo. Vmícháme cukr, je – li libo. Jen mírně karamelizujeme. Přidáme nakrájené cibule a dobře promícháme, aby se cibule rovnoměrně obalila. Restujeme na mírném plameni, každých 5–10 minut. Cibulky krásně pustí šťávu… Jakmile začne cibule karamelizovat, začne se lehce přichytávat ke dnu pánve. To je naprosto normální, stačí jen vařečkou odškrabovat a přípečky promíchávat s cibulí. Po troškách přidáváme ocet.  A taky podle chuti. Někdo dokonce nedává ani ten cukr a upřednostňuje přirozenou sladkost cibule… Cibule získá tmavě hnědou nebo bordó barvu, je měkká a jakoby lepkavá (zhruba po 1 hodině). Vypadá trochu jako červené zelí… Přidáme ještě ocet. Pokračujeme v restování ještě asi 5 minut, až se ocet vyvaří. Odstavíme pánev z ohně a necháme cibuli lehce zchladnout, poté ji přendáme do čistých sklenic a skladujte v lednici.

Je výborná, skvělá a mňamózní! Třeba i na bagetky, k masu, k sýru… 😊

Dobrou (sladce cibulovou) chuť!