Kedlubnové plněnky

Je to výborný lehký oběd nebo rychlá večeře. Dá se bohatě doplňovat a obměňovat.

Co budeme potřebovat:

  • Kedlubny střední velikosti – 4 nebo 5 kusů
  • Houstičky nebo bulky – 4 kusy
  • Ředkvičky – 5 větších kousků
  • Jarní cibulka -1 cibulka i s natí
  • Sýr typu Eidam – 100g
  • Sýr, který máme rádi – třeba Nivu nebo nějaký kozí sýr – 100 g
  • Slanina – 100g
  • Mletý kmín
  • Sůl
  • Mletý pepř

Samozřejmě platí, že kdo nechce, nebo nemůže slaninu a pečivo, upraví si recept v čistě zeleninové variantě. I sýr lze nahradit třeba uzeným tofu nebo pochoutkou typu Šmakoun…

Jdeme na to:

Kedlubínky očistíme, okrájíme případné dřevité části a krátce povaříme ve vroucí osolené vodě. Já do ní přidala i pořádnou špetku drceného kmínu pro lepší trávení. Podle velikosti vaříme asi 5 minut. Poté vyjmeme a necháme vychladnout. (Kedlubnovou vodu lze použít jako vývar na polévku.) V mezičase si nastrouháme sýry, nastrouháme ředkvičky. Nějaký plátek ředkvičky si necháme na ozdobu. Nadrobno nasekáme cibulku a také si něco necháme stranou. I slaninku nakrájíme na drobné kostičky nebo proužky.

Vychladlé kedlubny vydlabeme lžičkou, aby vytvořily mističku. Středy použijeme na náplň. Já použila lžičku na meloun a tvořila kuličky…  Středy se smíchají s nastrouhanými sýry, ředkvičkami, nasekanou cibulkou a kořením. Podle chuti sýra není potřeba moc solit. Je i možnost některé vnitřky kedlubnů nedávat do náplně, ale zapéct volně vedle na plechu se slaninou – viz níže.

Podobně můžeme postupovat i s houstičkou – bulkou. Použít se dá koupená, nebo si můžete upéci podle své chuti. Z houstiček odkrojíme vršek – nekrájíme je v půlce. Vrchní část schováme jako přílohu k hotovým plněnkám, spodní část vydlabeme. Vydlabanou střídku můžeme nadrobit do směsi k plnění.

Plníme vydlabané kedlubny a houstičky. Vše položíme na plech jemně potřený olejem a zasypeme slaninkou. Ta může padat i všude okolo na plech. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 až 40 minut, aby byla náplň pěkně dorůžova.

Na talíři dozdobíme plátky syrových ředkviček a cibulkou. Jako přílohu lze použít vršky houstiček nebo třeba bramborovou kaši.

Doma u nás si všichni pochutnali a pokud jste si vedle plněnek zapekli i volné plátky kedlubnu se slaninkou, zkuste si je dát třeba jen s chlebem. Je to také bašta!

Dobrou chuť!