Kopr

Kopr pochází z východní oblasti Středozemí a ze západní Asie. Jeho historie sahá až do starověku.

V dnešní době se využívá především jako významné koření a bylina k dochucení.

Kopr, stejně jako jeho příbuzní – kmín a fenykl, působí velmi příznivě na trávicí soustavu. Pomáhá zejména při nadýmání. Ceněný je i pro své antibakteriální působení. Likviduje i bakterie způsobující záněty močových cest. Žvýkání semen osvěžuje dech a pomáhá proti zápachu z úst.

A co po jeho sklizni, aby nám dlouho vydržel? Nejlepší je kopr zmrazit – takto si zachová své aroma. 

Kopr lze využít v teplé i studené kuchyni. Hodí se do omáček, polévek, k rybám, ale i do salátů, marinád, dresinků, bylinkových másel, do nálevu k nakládané zelenině nebo do bramborového salátu.

Při vaření se kopr přidává až nakonec, vařením se z něj rychle ztrácí aroma.

A co bychom si dali kromě klasické báječné koprovky?

Třeba…

Citronová koprová omáčka

Tato omáčka se hodí pro grilovanou či pečenou zeleninu, ale i do salátu, k dušeným artyčokům, případně k masu.

Budeme potřebovat:

  • 1/2 hrnku tučného bílého jogurtu 
  • 1/2 hrnku majonézy
  • 2 polévkové lžíce šťávy z citronu
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 jemně nasekaná šalotka
  • 2 lžíce čerstvého nakrájeného kopru

Postup:

V misce smícháme jogurt, majonézu, šťávu z citronu, česnek, cibulku i kopr. Můžeme použít velmi jemně nasekanou šalotku, případně malou bílou cibuli. Vymícháme do hladka a použijeme chlazenou. 

Dobrou chuť!

Inspirací pro recept je stránka Prima nápadů.