Kopr
Kopr pochází z východní oblasti Středozemí a ze západní Asie. Jeho historie sahá až do starověku.
V dnešní době se využívá především jako významné koření a bylina k dochucení.
Kopr, stejně jako jeho příbuzní – kmín a fenykl, působí velmi příznivě na trávicí soustavu. Pomáhá zejména při nadýmání. Ceněný je i pro své antibakteriální působení. Likviduje i bakterie způsobující záněty močových cest. Žvýkání semen osvěžuje dech a pomáhá proti zápachu z úst.
A co po jeho sklizni, aby nám dlouho vydržel? Nejlepší je kopr zmrazit – takto si zachová své aroma.
Kopr lze využít v teplé i studené kuchyni. Hodí se do omáček, polévek, k rybám, ale i do salátů, marinád, dresinků, bylinkových másel, do nálevu k nakládané zelenině nebo do bramborového salátu.
Při vaření se kopr přidává až nakonec, vařením se z něj rychle ztrácí aroma.
A co bychom si dali kromě klasické báječné koprovky?
Třeba…
Citronová koprová omáčka
Tato omáčka se hodí pro grilovanou či pečenou zeleninu, ale i do salátu, k dušeným artyčokům, případně k masu.
Budeme potřebovat:
- 1/2 hrnku tučného bílého jogurtu
- 1/2 hrnku majonézy
- 2 polévkové lžíce šťávy z citronu
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 1 jemně nasekaná šalotka
- 2 lžíce čerstvého nakrájeného kopru
Postup:
V misce smícháme jogurt, majonézu, šťávu z citronu, česnek, cibulku i kopr. Můžeme použít velmi jemně nasekanou šalotku, případně malou bílou cibuli. Vymícháme do hladka a použijeme chlazenou.
Dobrou chuť!
Inspirací pro recept je stránka Prima nápadů.