Krémová polévka z topinambur
Velice oblíbená, jednoduchá a dá se vyčarovat v mnoha podobách. Hodí se do sychravých dnů a potěší i vegany. Recept vznikl spojením tří zajímavých receptů a vznikl tak vlastně nový, pochoutkový…
Budeme potřebovat:
- Topinambury – 250 g
- Mrkev – 250 g
- Cibule – 1 větší cibulka
- Česnek – 2 větší stroužky
- Zeleninový vývar – 750 ml
- Olej jakýkoli, který máte rádi. V receptu byl použit olivový a v něm naložené bylinky…
- Sůl, pepř
- Bylinky čerstvé nebo sušené – tymián, saturejka, majoránka
- Na dochucení – asi 200ml mandlového nebo kokosového mléka. (Lze použít i smetanu na vaření, pokud nelpíme na vegan verzi)
- Na ozdobu – dýňová a slunečnicová semínka
Jdeme na to:
Zeleninu si očistíme a pokrájíme. Topinambury pořádně vydrbeme kartáčkem, nemusíme loupat. Cibuli si osmahneme na oleji a necháme zesklovatět. Očištěné a na malé kousky nakrájené topinambury spolu s kousky mrkve přidáme k cibuli a lehce orestujeme. Pokud máme sušené bylinky, přidáme teď. Čerstvé přidáváme později. Jen majoránku si necháme na závěr. Zalijeme vývarem, přidáme prolisovaný česnek a vaříme, aby byla zelenina doměkka. Pokud máme bylinky čerstvé, vložíme od každého druhu snítku do vody a necháme polévku vařit. Po změknutí zeleniny odstavíme z plotny a čerstvé bylinky vytáhneme. Rozmixujeme polévku dohladka ponorným mixérem, dochutíme solí, pepřem a majoránkou a opět vrátíme na plotnu vařit. Za stálého míchání přidáme smetanu nebo rostlinné mléko a necháme lehce probublat, aby se chutě spojily a vznikla lehká a krémová konzistence. Podáváme s čerstvým, nadrobno nasekaným tymiánem a semínky. (Pro méně náročné stačí i opečené chlebové kostičky nebo pořádný krajíc.)
Přejeme dobrou chuť!
Malé doladění:
- Do již pomixovaného krému můžeme přidat doměkka povařené houby – vznikne taková „jiná bramboračka“.
- Můžeme přidat brambory, nebo jimi nahradíme mrkev.
- Kdo potřebuje pořádné grády, dochutí si chilli papričkami.