Krémová polévka z topinambur

Velice oblíbená, jednoduchá a dá se vyčarovat v mnoha podobách. Hodí se do sychravých dnů a potěší i vegany. Recept vznikl spojením tří zajímavých receptů a vznikl tak vlastně nový, pochoutkový…

Budeme potřebovat:

  • Topinambury – 250 g
  • Mrkev – 250 g
  • Cibule – 1 větší cibulka
  • Česnek – 2 větší stroužky
  • Zeleninový vývar – 750 ml
  • Olej jakýkoli, který máte rádi. V receptu byl použit olivový a v něm naložené bylinky…
  • Sůl, pepř
  • Bylinky čerstvé nebo sušené – tymián, saturejka, majoránka
  • Na dochucení – asi 200ml mandlového nebo kokosového mléka. (Lze použít i smetanu na vaření, pokud nelpíme na vegan verzi)
  • Na ozdobu – dýňová a slunečnicová semínka

Jdeme na to:

Zeleninu si očistíme a pokrájíme. Topinambury pořádně vydrbeme kartáčkem, nemusíme loupat. Cibuli si osmahneme na oleji a necháme zesklovatět. Očištěné a na malé kousky nakrájené topinambury spolu s kousky mrkve přidáme k cibuli a lehce orestujeme. Pokud máme sušené bylinky, přidáme teď. Čerstvé přidáváme později. Jen majoránku si necháme na závěr.  Zalijeme vývarem, přidáme prolisovaný česnek a vaříme, aby byla zelenina doměkka. Pokud máme bylinky čerstvé, vložíme od každého druhu snítku do vody a necháme polévku vařit. Po změknutí zeleniny odstavíme z plotny a čerstvé bylinky vytáhneme. Rozmixujeme polévku dohladka ponorným mixérem, dochutíme solí, pepřem a majoránkou a opět vrátíme na plotnu vařit. Za stálého míchání přidáme smetanu nebo rostlinné mléko a necháme lehce probublat, aby se chutě spojily a vznikla lehká a krémová konzistence. Podáváme s čerstvým, nadrobno nasekaným tymiánem a semínky. (Pro méně náročné stačí i opečené chlebové kostičky nebo pořádný krajíc.)

Přejeme dobrou chuť!

Malé doladění:

  • Do již pomixovaného krému můžeme přidat doměkka povařené houby – vznikne taková „jiná bramboračka“.
  • Můžeme přidat brambory, nebo jimi nahradíme mrkev.
  • Kdo potřebuje pořádné grády, dochutí si chilli papričkami.