Křupavé cibulové placičky se sýrem

Naťová cibulka: je svěže zelená, chuťově výrazná vitamínová bomba, která se v kuchyni sama o sobě nejvíce uplatní v syrové podobě. Ale nebojme se použít naťovku i do teplých pokrmů. Anebo pěkně půl na půl. Něco ze sklizeného svazku tepelně upravíme a částí zelené syrové natě ozdobíme. Jdeme na to!

Křupavé cibulové placičky se sýrem

Co budeme potřebovat:

  • naťová cibulka 1 svazek
  • cibule bílá nebo žlutá asi 3 větší cibule
  • vajíčka 3 kusy
  • ovesné vločky jemné nebo drcené 100 g
  • smetana na vaření 4 lžíce
  • sýr polotvrdý eidamského typu 200 gramů
  • sýr Čedar 50 gramů nebo sýr Parmezán 40 gramů
  • rozmarýn sušený a nadrcený, nebo čerstvý nasekaný najemno 1 špetka
  • majoránka podle chuti
  • pepř
  • sůl
  • olej na smažení

Postup:

Naťovou cibulku omyjeme a nasekáme nadrobno. Rozdělíme na dvě části. Jednu část schováme na finální posypání, druhou smícháme se smetanou, rozšlehanými vejci, jemně nastrouhaným sýrem (eidam). Přidáme drcené ovesné vločky, bylinky a okořeníme (rozmarýn, majoránka, sůl, pepř). Vše dobře rozmícháme.

Oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky. Je možné přidat i uzeninu, pokud je to naše gusto. Následně opečeme na oleji lehce dozlatova. Potom odstavíme a necháme mírně vychladnout. To zejména kvůli vejci a smetaně.

Obě směsi pak smísíme dohromady. Pokud je třeba zahustit, přisypeme ještě vločky nebo trochu mouky.

Vytvarujeme placičky, posypeme hrubě nastrouhaným čedarem nebo parmezánem a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi půl hodinky pěkně dorůžova. Těsně před dopečením posypeme sýrovou krustu placiček syrovou nasekanou cibulkou. Díky dílu ovesných vloček jsou placičky křupavější a mohou to být vlastně spíš slané cibulové sušenky…

Dobrou chuť!

Je to pochoutka, svačinka nebo příloha třeba k masu. Plná vitamínů a vlákniny. U nás doma zmizely tyhle vynikající placičky, než jsem vyndala druhou várku z trouby… Prostě cibulové srdce od srdce.

Vegetariáni si z receptu vyškrtnou maso a uzeninu…

Pro bezlepkovou variantu nahradíme ovesné vločky bezlepkovou moukou, nebo použijeme speciální ovesné vločky.

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.