Lahodný kapustový nákyp

Zdravá a chutná pochoutka s pár triky.

Budeme potřebovat:

  • Kapusta – polovina středně velké hlávky, asi 500 g
  • Olivový olej – 2 lžíce
  • Slanina – 200 g
  • Cibule – 1 kus
  • Česnek – 3 stroužky
  • Polohrubá mouka – 200 g
  • Mléko – 200 ml
  • Zakysaná smetana – 50 ml
  • Vejce – 2 velká
  • Petrželová nať 1 – lžíce sekané petrželky, naťová cibulka udělá podobnou službu s trochu jinou chutí. Ale hodí se také.
  • Sůl – ½ čajové lžičky
  • Pepř – podle chuti
  • Tymián na dochucení a dobré trávení
  • Podle chuti na dovršení strouhaný sýr – ale nemusí být

Jak na to:

První trik: Prázdnou zapékací misku či pekáček necháme předehřívat v troubě nastavené na 180 stupňů.

Kapustu si očistíme, rozčtvrtíme (vyjmeme košťál) a nakrájíme na tenké nudličky.  Následně ji 3 minuty předvaříme nejlépe v páře na napařovači knedlíků. Nevaříme úplně doměkka, stačí jen chvilka. Pokud postupujeme jinak a  kapustu povaříme ve vodě se solí, můžeme vodu po scezení do jiného hrnce schovat třeba na polévku, pak s kapustou v cedníku postupujeme stejně.

Druhý trik: Povařenou kapustu blanšírujeme – rychle ji schladíme v cedníku pod tekoucí vodou nebo ledem. Listy pak vysušíme. A co pak?

Slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli a česnek nadrobno. Slaninu dáme do pánve, podlijeme dvěma lžícemi vody a na středním plameni necháme vodu vypařit a slaninka nám pustí svůj vlastní tuk, opečeme až dozlatova. Přidáme cibuli a česnek a necháme jen krátce změknout. Odstavíme mimo sporák. Ušleháme si dvě vejce s mlékem, přidáme sůl, pepř, špetku tymiánu, smetanu a mouku. Vyšleháme si řidší těsto, do kterého vmícháme i polovinu obsahu pánvičky. Do horkého pekáčku v troubě nalijeme trochu oleje, pekáčkem zakroužíme, aby se rozlil po celém dně a necháme ještě minutku nahřívat. Pak do pekáčku nalijeme polovinu těsta. Na těsto navršíme kapustu a vmícháme ještě druhou polovinu slaninky z pánve.  Zalijeme zbylým těstem, hezky a pečlivě rozetřeme. Vložíme do stále ještě zapnuté trouby a pečeme 35–45 minut, až je nákyp na povrchu zlatavý a pevný. Možno nasypat před dopečením trochu sýra navrch. Lze jíst horký, vlažný i studený. Před podáváním ozdobíme petrželkou nebo cibulkou, která dílo korunuje.

Přejeme dobrou chuť!

Inspiraci pro tento recept naleznete ZDE.