Libeček

Jeho domovinou je zřejmě Persie, odkud putoval přes celý antický svět jako jedno z ceněných koření.

Jako léčivka má antibakteriální, antioxidační a protizánětlivé účinky. Působí močopudně, podporuje činnost jater a sleziny. Podporuje vylučování trávicích šťáv, mírní nadýmání, snižuje podráždění střev. Rovněž mírně stimuluje srdeční činnost a působí protirevmaticky. Má také uklidňující a protistresové účinky. Listy i oddenky se přidávají zevně i do koupelí při kožních onemocněních, a i pro osvěžení mysli.

Lze ho mít ve sklenici s vodou. Pro delší skladování je vhodné usušit na tmavém místě nebo zamrazit.

A v kuchyni?

Střídmost nade vše – to je zlaté pravidlo právě pro libeček s jeho nezaměnitelnou a výraznou vůní a chutí.

K využití je celá rostlina. Listy jsou skvělé do masových i zeleninových vývarů a polévek, omáček k masu, salátů, marinád, nádivek, k dochucení rýže, brambor, masa i ryb. Využít je lze i při pečení. Vynikne také ve spojení s luštěninami a vejci. Dává se i do bylinkových olejů a octů. Přidání libečku do starých brambor při vaření zlepší jejich chuť. Plody se přidávají do nakládané zeleniny i do pečiva. Stejně jako listy lze použít i kořen libečku, který má ještě výraznější chuť. 

Jedna z libečkových pochoutek:

Libečková pomazánka

Suroviny:

  • Menší porce 4 porce Větší porce
  • 200 g tradičního pomazánkového másla
  • 200 g smetanového sýru
  • 100 g goudy – bloček
  • 20 lístků libečku
  • 1 menší cibule

Na ozdobení:

  • cherry rajčátka
  • lístky libečku

Goudu nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle, cibuli nakrájíme nadrobno a lístky libečku jemně překrájíme. Do hlubší nádoby dáme pomazánkové máslo, smetanový sýr a cibuli a dobře prošleháme. Přidáme nastrouhaný sýr, libeček a opět dobře promísíme.

Podáváme namazané na čerstvém pečivu a ozdobené plátkem rajčete a lístkem libečku.

Dobrou chuť!