Mrkvová polévka s pomerančem:
Na 4 porce budeme potřebovat:
- Mrkev – 1 kg
- Cibule – 1 ks
- Česnek – 2 stroužky
- Zázvor – kousek asi 2 cm
- Koriandr semínka – 1 polévková lžíce
- Tymián – půl čajové lžičky
- Muškátový oříšek – na malé ostrouhání
- Pomeranč – 1 ks, nejlépe v biokvalitě
- Zeleninový vývar nebo voda – 1 l
- Olej olivový – 2 polévková lžíce
- Smetana, kokosové mléko (pro veganskou variantu) – 100 ml
- Sůl a pepř na dochucení
Postup:
Mrkev si očistíme a nakrájíme na kolečka. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno. Oloupeme si i kousek zázvoru. V hrnci opražíme nasucho semínka koriandru. Stačí minutu, aby se rozvoněla. Přesypeme vedle do misky a v tom samém hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli, česnek a necháme zezlátnout. Plamen ztlumíme napolovic, přistrouháme zázvor a ještě necháme asi 2 minuty opékat. Přidáme mrkev, tymián, semínka a muškátový oříšek. Necháme restovat další 2 minuty, pak přilijeme vývar nebo vodu, dochutíme solí na necháme mrkev změknout. Zlehka postrouháme pomerančovou kůrou a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Z pomeranče vymačkáme šťávu, vmícháme do polévky a podle chuti dosolíme, dopepříme. Kdo má rád polévky smetanovější, přidá smetanu. V případě veganské nebo odlehčené verze pak kokosové mléko.
Přejeme dobrou chuť!
Inspirováno receptem z jedné z knih Kateřiny Winterové. (Foto dodám, jen co polévku dovařím.)