Mrkvová polévka s pomerančem:

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • Mrkev – 1 kg
  • Cibule – 1 ks
  • Česnek – 2 stroužky
  • Zázvor – kousek asi 2 cm
  • Koriandr semínka – 1 polévková lžíce
  • Tymián – půl čajové lžičky
  • Muškátový oříšek – na malé ostrouhání
  • Pomeranč – 1 ks, nejlépe v biokvalitě
  • Zeleninový vývar nebo voda – 1 l
  • Olej olivový – 2 polévková lžíce
  • Smetana, kokosové mléko (pro veganskou variantu) – 100 ml
  • Sůl a pepř na dochucení

Postup:

Mrkev si očistíme a nakrájíme na kolečka. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno. Oloupeme si i kousek zázvoru. V hrnci opražíme nasucho semínka koriandru. Stačí minutu, aby se rozvoněla. Přesypeme vedle do misky a v tom samém hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli, česnek a necháme zezlátnout. Plamen ztlumíme napolovic, přistrouháme zázvor a ještě necháme asi 2 minuty opékat. Přidáme mrkev, tymián, semínka a muškátový oříšek. Necháme restovat další 2 minuty, pak přilijeme vývar nebo vodu, dochutíme solí na necháme mrkev změknout. Zlehka postrouháme pomerančovou kůrou a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Z pomeranče vymačkáme šťávu, vmícháme do polévky a podle chuti dosolíme, dopepříme. Kdo má rád polévky smetanovější, přidá smetanu. V případě veganské nebo odlehčené verze pak kokosové mléko.

Přejeme dobrou chuť!

Inspirováno receptem z jedné z knih Kateřiny Winterové. (Foto dodám, jen co polévku dovařím.)

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.