Papriky špagetky

Trochu netradiční náplň paprik. V lusku se vlastně zapéká přímo příloha. Milovníci špaget si jich udělají víc, ale jedna taková paprika je sytá ažaž! 😊

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • Tlustostěnné papriky – 4 lusky
  • Špagety – množství asi na 2 porce (asi 150 g), pokud budeme mít těstoviny i jako přílohu, navaříme víc
  • Česnek – 2 stroužky
  • Šunka – 100 g (vege varianta – tofu nebo rajčata)
  • Niva – 50 g
  • Bylinky – oregano, tymián, bazalka – lístky ze 3 snítek, nebo sušené
  • Tvrdý sýr na strouhání – 50 až 100 g
  • Olej
  • Sůl a pepř podle chuti

Jdeme na to:

Špagety dáme vařit jako obvykle, po scezení prolijeme studenu vodou, aby se nelepily. Papriky na plnění omyjeme, odřízneme vršek se stopkou a očistíme od semínek. Z okrojené paprikové pokličky u stopky nakrájíme drobné kousky – použijeme je na plnění. Někdo má raději papriky barevné (červené a žluté), protože jsou sladší. Někdo upřednostňuje přirozenou chuť papriky a nevadí mu lusky zelené. Nadrobno nakrájíme šunku a stroužky česneku. Nastrouháme si sýr.

Na pánvi osmahneme pokrájenou šunku, česnek, paprikové kousky, ochutíme jen jemně solí a pepřem. Nemusí být – následně přidaná niva je výrazná dost. Necháme asi 5 minut na mírném plameni. Pak přidáme vařené špagety a část bylinek a vše šetrně promícháme. Druhou část bylinek si necháme na servírování. Odstavíme z plamene a přidáme nivu (nastrouhanou nebo nadrobenou).

Připravíme si zapékací misku, vymažeme ji mírně olejem. Směsí z pánve plníme paprikové lusky a na stojáka dáváme do misky. Plníme těsně, papriky se pečením trochu povolí. Vršek posypeme strouhaným sýrem.

(Malý trik – pokud lusky v misce nebo pekáčku nedrží pevně a pokud počítáme, že budeme mít špagety i jako přílohu, vložíme těstoviny kolem paprik, budou se propékat společně s nimi.) Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi půl hodiny. Před servírováním posypeme papriky ještě bylinkami a podáváme.

  • Bezmasá varianta: Místo šunky můžeme použít třeba žampiony, tofu, nebo můžeme pokrájet na kusy rajčata.

Přejeme dobrou chuť!