Pastináková polévka s jablky a se šalvějí
Zajímavá a netradiční chuť polévky pro chladné dny.
Suroviny:
- Pastinák – 500 g oloupaného a nakrájeného na 2 cm dlouhé hranolky
- Máslo – 1 polévková lžíce
- Olivový olej – 1 polévková lžíce a trocha navíc podle potřeby
- Cibule – 2 ks nakrájené nadrobno
- Česnek – 2 stroužky
- Jablka – 200 g
- Zeleninový vývar – 0,75 l
- Mléko – asi 100 ml nebo smetana (lze i rostlinná varianta nebo kokosové mléko)
- Sůl, pepř čerstvě mletý
- Šalvěj – několik lístků
Postup:
Máslo a olej necháme rozehřát v hrnci, přidáme cibuli a opečeme dozlatova. Poté přisypeme očištěný a pokrájený pastinák a zvolna jej opékáme dozlatova. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky a spolu s česnekem přidáme do hrnce a vše ještě 2–3 minuty restujeme. Přilijeme vývar a vaříme zvolna 15–20 minut, aby pastinák změkl. Rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Vmícháme smetanu a dochutíme solí.
Šalvějový top: Na pánvi rozehřejeme zhruba 2 lžíce oleje, opečeme na něm šalvějové lístky a pak je lehce rozdrobíme mezi prsty. Polévku na talíři zdobíme šalvějí, olivovým olejem a pepřem.
Dobrou netradiční chuť!
(Podívejte se i na pár minitipů v našem článku.)
Inspirací pro recept byl tento zdroj: