Pastináková polévka s jablky a se šalvějí

Zajímavá a netradiční chuť polévky pro chladné dny.

Suroviny:

  • Pastinák – 500 g oloupaného a nakrájeného na 2 cm dlouhé hranolky
  • Máslo – 1 polévková lžíce
  • Olivový olej – 1 polévková lžíce a trocha navíc podle potřeby
  • Cibule – 2 ks nakrájené nadrobno
  • Česnek – 2 stroužky
  • Jablka – 200 g
  • Zeleninový vývar – 0,75 l
  • Mléko – asi 100 ml nebo smetana (lze i rostlinná varianta nebo kokosové mléko)
  • Sůl, pepř čerstvě mletý
  • Šalvěj – několik lístků

Postup:

Máslo a olej necháme rozehřát v hrnci, přidáme cibuli a opečeme dozlatova. Poté přisypeme očištěný a pokrájený pastinák a zvolna jej opékáme dozlatova. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky a spolu s česnekem přidáme do hrnce a vše ještě 2–3 minuty restujeme. Přilijeme vývar a vaříme zvolna 15–20 minut, aby pastinák změkl. Rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Vmícháme smetanu a dochutíme solí.

Šalvějový top: Na pánvi rozehřejeme zhruba 2 lžíce oleje, opečeme na něm šalvějové lístky a pak je lehce rozdrobíme mezi prsty. Polévku na talíři zdobíme šalvějí, olivovým olejem a pepřem.

Dobrou netradiční chuť!

(Podívejte se i na pár minitipů v našem článku.)

Inspirací pro recept byl tento zdroj: