Pažitkový dip – přílohový tip!

Dochutí skvěle maso i zeleninu.

Co budeme potřebovat:

  • Pažitka – 30 g, může být i s květy
  • Pomazánkové máslo – 100 g
  • Majonéza – 1 polévková lžíce
  • Mléko nebo smetana – od oka na zředění
  • Hořčice dijonského typu – 1 čajová lžička, možno i čerstvé hořčičné listy
  • Kurkuma – špetka
  • Vinný ocet – 1 čajová lžička
  • Sůl
  • Pepř – nejlépe čerstvě mletý

Veganská varianta:

Použijeme veganské pomazánkové máslo, sójové mléko, veganskou majonézu nebo sojanézu

Postup:

Pažitku omyjeme a nasekáme nadrobno. Pokud má už rozkvetlé květy, nevyhazujeme je, otrháme je a květenství rozdělíme na jednotlivé kvítky.

Máslo, majonézu, hořčici, kurkumu a vinný ocet umícháme dohladka a podle potřeby přidáme mléko nebo smetanu. Dochutíme solí a pepřem.

Přímo do hladkého dipu přidáme asi 2/3 pažitky a třeba i část květů, znovu umícháme a finálně dozdobíme ještě zbytkem nasekané pažitky a kvítky. Před podáním dáme na chvilku do ledničky.

Je to výborné a svěží dochucení hlavního jídla, ať už se jedná o pečené či grilované maso nebo zeleninu.

Jedním z vylepšení může být, že použijeme i přímo čerstvě nasekané listy třeba hořčice Moutarde rouge metis místo hořčičné pasty a dodáme dipu zase trochu jiný rozměr. (To jsem udělala dnes já.) Nepřebijme však skvělou chuť pažitky.

O libůstkách, jako jsou pažitkové květy nebo listy hořčic, najdete více informací v našich článcích.

Dobrou chuť!

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.