Pesto z listů ředkviček

Lzeho použít na těstoviny, můžeme ho přidat do polévek nebo pomazánek.

Potřebujeme:

  • listy z několika svazků nebo hrstí ředkviček
  • 100 gramů sýra typu eidam, lze i veganská forma se slunečnicovými semínky – viz postup
  • 2 stroužky česneku
  • lžička soli
  • olivový nebo jiný oblíbený olej

Postup:

Listy ředkvičky opláchneme, abychom odstranili zbývající zeminu, a pak je dusíme na pánvi s malým množstvím oleje. Tento proces lze vynechat, ale smažení zmírňuje hořkost listů). Podušené listy vložíme do mixéru, přidáme sýr a zbylé ingredience. Rozmixujeme a pomalu promícháváme s olivovým olejem, dokud nebude mít pesto požadovanou konzistenci.

Pesto z listů ředkviček můžeme dlouhodobě uchovávat v lednici ve vzduchotěsné nádobě. Díky česneku si zachovává své vlastnosti po dlouhou dobu. Bývá dobré i po dvou nebo třech měsících, můžete ho bez obav zmrazit. V takovém případě však nedávejte do pokrmu sýr. Ten přidejte až ve chvíli, kdy budete pesto používat.

Veganský tip:

Sýr lze nahradit stejným množstvím slunečnicových semen, které se předtím přes noc máčely ve vodě. Doporučujeme pesto rozmixovat, aby mělo příjemnější konzistenci. I toto pesto lze bez obav přechovávat v mrazáku. A můžete do něj přidat i další bylinky, skvělý je například medvědí česnek, ale i petrželka nebo pažitka.

I tenhle recept musím zkusit a děkuji za něj zdroji:

Listy z ředkvičky nevyhazujte. Proč je stojí za to jíst