Pesto z listů ředkviček
Lzeho použít na těstoviny, můžeme ho přidat do polévek nebo pomazánek.
Potřebujeme:
- listy z několika svazků nebo hrstí ředkviček
- 100 gramů sýra typu eidam, lze i veganská forma se slunečnicovými semínky – viz postup
- 2 stroužky česneku
- lžička soli
- olivový nebo jiný oblíbený olej
Postup:
Listy ředkvičky opláchneme, abychom odstranili zbývající zeminu, a pak je dusíme na pánvi s malým množstvím oleje. Tento proces lze vynechat, ale smažení zmírňuje hořkost listů). Podušené listy vložíme do mixéru, přidáme sýr a zbylé ingredience. Rozmixujeme a pomalu promícháváme s olivovým olejem, dokud nebude mít pesto požadovanou konzistenci.
Pesto z listů ředkviček můžeme dlouhodobě uchovávat v lednici ve vzduchotěsné nádobě. Díky česneku si zachovává své vlastnosti po dlouhou dobu. Bývá dobré i po dvou nebo třech měsících, můžete ho bez obav zmrazit. V takovém případě však nedávejte do pokrmu sýr. Ten přidejte až ve chvíli, kdy budete pesto používat.
Veganský tip:
Sýr lze nahradit stejným množstvím slunečnicových semen, které se předtím přes noc máčely ve vodě. Doporučujeme pesto rozmixovat, aby mělo příjemnější konzistenci. I toto pesto lze bez obav přechovávat v mrazáku. A můžete do něj přidat i další bylinky, skvělý je například medvědí česnek, ale i petrželka nebo pažitka.
I tenhle recept musím zkusit a děkuji za něj zdroji: