Pikantní salát z listové hořčice s mozzarellou
Zkusíme čerstvý salát ozvláštnit zajímavou chutí hořčičných listů a rozehrát v červených i zelených tónech.
Co budeme potřebovat:
- Listové hořčice, jako jsou třeba Red giant, Wasabino nebo Moutarde rouge metis
- Hlávka salátu podle našeho výběru (třeba Lollo, Dubáček, Leďák,…)
- Mozzarella – 1 balíček (bochánek)
Na dresing:
- Olivový olej – 1 polévková lžíce
- Hořčice medová – 1 čajová lžička, nebo hořčice vlastnoručně umixovaná ze semínek
- Semínka dle chuti – přisypat od oka len, sezam, pšeničné klíčky – ty se v bezlepkové variantě vynechají
- Med – čajová lžička – ale nemusí být
Postup:
Z oleje, hořčičné pasty a semínek umícháme dresing. Přidáme na kostičky pokrájenou mozzarellu. Listy salátů omyjeme (a třeba i odstředíme). Natrháme je na menší kousky. Do dresingu listy přidáme až těsně před podáním, aby neztrácely svěžest. Pokud je pro nás salát ostrý kvůli listům hořčice i vlastní hořčici, můžeme zjemnit trochou medu. (Já osobně ho ráda přidávám. Pro chuťovou tečku i detail fotky jsem ozdobila pár kapkami oleje s chilli.)
Listové saláty dávají do základu křehkost a chuťovou neutralitu. Tu dodá i sýr Mozzarella. Salát zjemní, ale nechá vyniknout hořčičnou chuť listů a dresingu.
Dobrou křupavou chuť!