Polévka z černého kořene s dýňovými semínky a ořechovým pestem

Co budeme potřebovat:

  • Černý kořen – 1 i více, pokud máme
  • Brambory – 2 kusy
  • Cibule – 1 kus
  • Česnek – 2 stroužky
  • Zeleninový vývar – ¾ litru
  • Bobkový list – 2 lístky
  • Muškátová oříšek
  • Sůl
  • Pepř
  • Citrónová voda – se šťávou z půlky citrónu
  • Ořechy – směs asi 30 g
  • Petržel – malý svazek čerstvé petrželky – asi 10 g
  • Dýňová semínka na ozdobu

Jak na pesto:

Na přípravu pesta posekáme, nebo umeleme ořechy, opečeme na oleji a necháme vystydnout. Poté smícháme s nasekanou petrželkou, případně lehce osolíme a přidáme drcený pepř.

A co dále:

V hrnci si dozlatova osmahneme cibulku, podlijeme vývarem. Černý kořen i brambory pečlivě omyjeme, nejlépe vydrbeme kartáčkem pod tekoucí vodou. Kořen oloupeme a rychle vložíme do připravené citrónové vody, poté nakrájíme na plátky. Pokrájené kousky brambor i kořene přidáme do vývaru a vaříme pěkně doměkka zhruba dvacet minut. V průběhu dokořeníme bobkovým listem, celým pepřem, lisovaným česnekem a ještě povaříme. Po uvaření vyjmeme bobkový list a několik kousků kořene a dáme je stranou. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme zpět kousky kořene, dosolíme a strouhneme trochu muškátového oříšku. Na talíři dozdobíme ořechovým pestem a pár dýňovými semínky a vydatnou a zdravou polívečku servírujeme.

Dobrou chuť!

Recept vznikl spojením klasické domácí krémové polévky – brambory mixnuté s něčím dobrým a zdravým a inspirací z tohoto zdroje.