Polévka z černého kořene s dýňovými semínky a ořechovým pestem
Co budeme potřebovat:
- Černý kořen – 1 i více, pokud máme
- Brambory – 2 kusy
- Cibule – 1 kus
- Česnek – 2 stroužky
- Zeleninový vývar – ¾ litru
- Bobkový list – 2 lístky
- Muškátová oříšek
- Sůl
- Pepř
- Citrónová voda – se šťávou z půlky citrónu
- Ořechy – směs asi 30 g
- Petržel – malý svazek čerstvé petrželky – asi 10 g
- Dýňová semínka na ozdobu
Jak na pesto:
Na přípravu pesta posekáme, nebo umeleme ořechy, opečeme na oleji a necháme vystydnout. Poté smícháme s nasekanou petrželkou, případně lehce osolíme a přidáme drcený pepř.
A co dále:
V hrnci si dozlatova osmahneme cibulku, podlijeme vývarem. Černý kořen i brambory pečlivě omyjeme, nejlépe vydrbeme kartáčkem pod tekoucí vodou. Kořen oloupeme a rychle vložíme do připravené citrónové vody, poté nakrájíme na plátky. Pokrájené kousky brambor i kořene přidáme do vývaru a vaříme pěkně doměkka zhruba dvacet minut. V průběhu dokořeníme bobkovým listem, celým pepřem, lisovaným česnekem a ještě povaříme. Po uvaření vyjmeme bobkový list a několik kousků kořene a dáme je stranou. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme zpět kousky kořene, dosolíme a strouhneme trochu muškátového oříšku. Na talíři dozdobíme ořechovým pestem a pár dýňovými semínky a vydatnou a zdravou polívečku servírujeme.
Dobrou chuť!
Recept vznikl spojením klasické domácí krémové polévky – brambory mixnuté s něčím dobrým a zdravým a inspirací z tohoto zdroje.