Pórková polévka – jedna z tisíce

Chutná a v sychravých dnech pěkně prohřeje.

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • Pórek – 2 menší kousky (nebo 1 obřík)
  • Brambory – půl kila
  • Uzené vepřové maso bez kosti – taky půl kila. Lze nahradit i kouskem anglické slaniny…
  • Vývar – 750 ml, třeba právě z toho uzeného
  • Olej – 2 polévkové lžíce
  • Tymián čerstvý 1 snítka (nebo sušený 1 čajová lžička)
  • Bobkový list – 2 lístky
  • Sůl, pepř
  • Smetana a dochucení (tučná nebo zakysaná) – ale nemusí být

Postup

Uzené maso nakrájíme na plátky a necháme povařit klidně už ráno, by byl vývar sytější. Maso vyjmeme a pokrájíme na drobnější kostičky. Ty pak dáme do polévky před jejím dovařením, aby se prohřály.

Jinou variantou je, že necháme maso na kostičky opéct lehce dozlatova hned na začátku přípravy polévky.

Očištěné brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Pórek okrojíme od kořene a ovadlých koncových listů a propláchneme pod tekoucí vodou. Poté jej nakrájíme na větší kolečka.

Na dně kastrolu dáme olej, přidáme uzené, pokud ho nevaříme předem na vývar, pórek, brambory, sůl a tymián a vše spolu pomalu opékáme 5 až 7 minut. Potom zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a přivedeme vše k mírnému varu. Vaříme do změknutí brambor asi 20 minut. Pro zhuštění lze přidat jedem brambor strouhaný najemno. Na konci odstavíme, vyjmeme bobkový list a vmícháme 1 polévkovou lžíci smetany, pokud na ni máme chuť a ihned můžeme podávat.

Dobrou chuť!

(Fotečku polévky doplním po dnešním obědě.)

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.