Pórková polévka pro ty, kteří ji mají rádi krémovou

Trochu jiná varianta krémové polévky odlehčená jogurtem.

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • Pórek – 2 menší kousky (nebo 1 větší)
  • Brambory – 2 kusy
  • Česnek – 2 stroužky
  • Vývar – 750 ml, podle chuti třeba kuřecí nebo zeleninový
  • Olej – 2 polévkové lžíce
  • Řecký jogurt – 2 polévkové lžíce
  • Tymián čerstvý 1 snítka (nebo sušený 1 čajová lžička)
  • Bobkový list – 2 lístky
  • Sůl, pepř
  • Krutonky chleba k podávání

Jak na to?

Zeleninu si očistíme. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostky. Pórek okrojíme od kořene a případně ovadlých koncových listů a propláchneme pod tekoucí vodou. Poté jej nakrájíme na větší kolečka. Vložíme do hrnce s rozpáleným olejem.  2 minuty mícháme. Přidáme tymián, sůl a pepř a necháme chutě ještě spojit. Pak zalijeme vývarem a vaříme asi 10 až 15 minut, až jsou pórek i brambory měkké. Ale před dovařením vyndáme pár koleček už měkčího pórku pro finální dozdobení. Polévku dochutíme podle potřeby ještě solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Ponorným mixérem polévku rozmixujeme na jemnou krémovou konzistenci a vmícháme jogurt. Na talíři dozdobíme pár kolečky nerozmixovaného pórku a podáváme s krutonky nebo s pečivem.

Je spousty tipů, jak si tuto polévku ozvláštnit. Někdo nedá bez masa či kousku slaninky ani ránu, jiný zahušťuje lžící mouky. A někdo si nedovede představit základ polévky bez cibule. A jakou znáte z domova pórkovou polívčičku vy?

Přejeme dobrou chuť!