Salát

Listové a hlávkové saláty mají svoji domovinu snad v Asii a ve Středomoří

Hlávkový salát má uzavřenější hlávku.

Salát listový má pak volnější hlávku a listy je z něj možné sklízet postupně. Vyšlechtěná je celá řada zajímavých tipů a odrůd, ochutnat tak můžeme například i salát ledový, římský, chřestový…

V naší zahradě letos kralují tyto odrůdy salátů: salát batavia Corcovado, batavia Saragossa, batavia Cerbiata, dubáček Kishieri a Rubinette, hlávkové saláty Červánek, Král máje, Pirát a Marveille des quatre saisons. Z ledových pak Gustinas, Jasperinas, Saladin a Redin.

Červeně zabarvené saláty v listech shromažďují významné množství karotenu, který chrání před látkami poškozujícími buňky. Zelený salát je bohatý na hořčík, který je důležitý při přenosu nervových vzruchů především ve svalech.

Jak nejlépe skladovat?

V ledničce v plastovém zavřeném boxu nebo sáčku. Vydrží pak svěží až týden. Platí ale, že omývat salát vždycky až těsně před přípravou a následným podáním.

Salát obecně chutná skvěle s nejrůznějšími zálivkami. Jejich základem je kvalitní ideální za studena lisovaný olej a citronová šťáva nebo ocet. K nim můžete přidat nejrůznější bylinky, semínka nebo také hořčici.

Recept na zálivku s hořčicí a s medem:

  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce hořčice
  • 5 lžic oleje
  • sůl
  • mletý pepř
  • bylinky podle chuti

Postup:

Přísady dejte do misky nebo do sklenice důkladně je promíchejte vidličkou nebo metličkou a přidejte na salát.

Dobrou chuť!