Špagetová dýně na houbách
Nejen zahrada přináší svoji úrodu. I les je štědrý na své dary. Nadšení houbaři si už jistě přinesli domů plné košíky, někdo má možná ještě něco nasušeno, anebo můžeme použít i zakoupené žampiony.
Co ale dál budeme potřebovat?
- 1 menší špagetovou dýni.
- Hrneček pokrájených hub
- Olivový nebo jiný olej
- 1 střední cibuli – v receptu je použita červená
- 4 stroužky česneku
- Asi 5 snítek tymiánu, nebo použijme i sušený
- 120 g parmazánu
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- Pár lístků čerstvé bazalky
- Pár stonků pažitky a rajčátko na ozdobu
Jdeme na to:
Předehřejeme si troubu na 180 °C. Pokud budeme mít houby sušené, jako v našem receptu, spaříme plátky hub vroucí vodou nebo vývarem. (Lze také namočit už večer předem.) Syrové houby budeme připravovat na cibulce – za chvilku. Dýni omyjeme, podélně rozpůlíme a lžící vybereme semínka. Poté pěkně zakápneme olejem a dáme na pekáček řezem dolů. K jejímu propečení by mělo stačit asi 30 minut. Záleží na velikosti plodu. Lze přidat teplotu až na 200 stupňů a prodloužit mírně dobu pečení.
Mezitím, co se nám žlutá bakulka dýně propéká, si pokrájíme očištěné houby, česnek a cibulku. Vše pěkně orestujeme na pánvi, alespoň 10 minut. (U hub sušených orestujeme cibulku, česnek a přidáme změklé houby, necháme chvíli vydusit, aby nebylo tolik šťávy.) Přidáme bylinky – tymián, trochu bazalky, osolíme, mírně opepříme.
Po dopečení necháme dýni mírně vychladnout a vidličkou naškrábeme pověstné „špagety“. Vyndáme je do pánve a lehce promícháme se směsí. Tou pak zase naplníme dýni, vrátíme na plech, tentokrát řezem nahoru jako lodičku a necháme propéci zhruba 20 minut. (Kolem dýně můžeme poklást ještě cibulku). Na posledních 10 minut posypeme strouhaným parmezánem, aby krásně zezlátla kůrčička.
A opět z dýňové slupky ven. Tentokrát servírujeme už na talíř, kde pokrm ozdobíme ještě kusem strouhaného sýra a něčím barevným pro oko – třeba bazalkou, sekaným šnytlíkem a rajčátky.
Přejeme dobrou chuť s vůní zahrady i lesa!