Špenátový quiché
Quiche (čti kyš 🙂 ) je tradiční francouzský druh slaného koláče, který je poměrně lehký na přípravu. Není to sice dietní těsto, ale koláč je neodolatelný. A ty náplně! Můžete použít zeleninu, houby, různé druhy sýra i masa. My si dnes uděláme právě báječný špenátový quiche.
Potřebné přísady:
Na těsto:
- 1 a 1/4 hrnku (160 g) hladké mouky
- 1/2 čajové lžičky soli
- 110 g másla, studeného a nakrájeného (nebo nastrouhaného) na malé kousky
- 4-5 polévkových lžic vody, pěkně vychlazené
Na náplň:
- 90 g smetanového sýra (Philadelphia, Lučina smetanová) – při pokojové teploty
- 1/3 hrnku (80 ml) plnotučného mléka (nebo smetany)
- 3 vejce
- 300 g špenátových listů, opraných čerstvých nebo rozmrazených a vymačkaných
- 250 g strouhaného sýra (Eidam)
- 4 až 6 jarních cibulek nakrájených na kolečka
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky mletého pepře
Na předpečení těsta:
- Forma na pečení koláče
- Trochu másla na vymazání formy
- Pečicí papír
- Balíček fazolí na zatížení těsta při předpečení
Jak postupovat:
Do mouky v míse vmícháme sůl a pokrájené chladné máslo, uhněteme drobenku. Přidáme po lžících vodu a uhněteme hladké těsto. Vytvarujeme kouli, kterou zabalíme do fólie a necháme půl až hodinku odpočinout v ledničce.
Těsto si můžeme udělat i z dvojité dávky a půl schovat do lednice na druhý den jako rezervu. Vše lze mísit i pomocí robota.
V mezičase si připravíme náplň. Smetanový sýr ušleháme ve středně velké míse (nebo v kuchyňskému robotu) dohladka. Postupně přidáme vejce a šleháme. Vmícháme zbývající suroviny a opět řádně promícháme. Část sýra můžeme nechat nastrouhaného na posyp vršku koláče.
Koláčovou formu si vymažeme máslem. Na lehce pomoučněné ploše vyválíme z těsta kruh o něco větší než koláčová forma. Na válečku nebo prostě rukama ho přenesme do formy a kousky těsta zatlačíme k okrajům tak, aby vznikla těstová miska podle formy. Dno těsta lehce popícháme vidličkou, vyložíme pečicím papírem – větší kruh, než je miska a zatížíme fazolemi, které tam jednoduše nasypeme ze sáčku. To proto, aby se těsto při pečení nevyboulilo a netvořilo dutinky. Pečeme 20 minut při 200 °C, pak sejmeme papír i fazole. Pozor, jsou horké! A dáme do trouby ještě na pět minut, aby těsto jemně zhnědlo.
Nakonec náplňovou směs nalijeme do připraveného korpusu. Lze zasypat sýrem podle chuti, nebo nemusí být. Pečeme dozlatova ještě asi 20 minut. Před podáváním necháme 10 minut vychladnout.
Dobrou vypečenou chuť!
Inspirací pro recept i ilustrační obrázek mi byl zdroj: chute-sveta.cz