Velikonoční vajíčka obarvená zeleninou

Zeleninou se dá obarvit Velikonoční vajíčka! Opravdu!
Jakých barev lze docílit a jak na to?

žlutá, zlatá, oranžová – kurkuma (čerstvá i v prášku)

Čerstvá kurkuma barví sytě žlutě až do oranžova, ale pozor, silně barví kůži , dřevo, látku a další materiály. Použij proto rukavice.
Kurkuma v prášku barví trochu světlejším odstínem žluté. 

modrá – červené zelí

červená, hnědočervená, růžová – červená řepa

hnědá – cibulové slupky

Klasika, kterou všichni známe.

zelenkavý nádech – listový špenát

Listy špenátu barví jen velmi málo, vajíčka je proto potřeba nechat louhovat minimálně přes noc.

zelená – kurkuma + červené zelí

Různým poměrem kurkumy a zelí lze dosánout mnoha odstínů zelené.

Dále lze použít i ibiškový květ (modro-šedá), borůvky (modrá), červenou čepu + červené zelí (vínová, černá), sladkou papriku (oranžová), kávu nebo čaj (hnědá), červené víno (černá)…

Pamatujte, že přírodní barviva jsou nestálá, můžou se časem měnit a každé vajíčko bude vypadat trochu jinak.

Jak barvit zeleninou:

  • nastrouhej nebo nakrájej surovinu na malé kousky
  • zalij 1l vody 
  • přidej 2 lžíce octa
  • ponoř vajíčka (čerstvá nebo vyfouknutá)
  • přiveď k varu, povař 15-20 minut a nech zchladnout
  • Pro intenzivní barvu nech louhovat přes noc, světlejšího odstínu dosáhneš kratším louhováním.

Barvit můžeš i ve studeném nálevu: ponoř vyfouknutá nebo natvrdo uvařená vajíčka, nech louhovat minimálně několik hodin, ideálně přes noc. 
Studený nálev lze použít vícekrát, použitím ale ztrácí na intenzitě.

Mramorový efekt
Kousky zeleniny z nálevu můžeš přecedit a použít k dalšímu barvení – mramorovanému efektu.
Rozmixuj třeba povařenou červenou řepu nebo zelí, vajíčko obal hmotou a nech několik hodin stát. Výsledkem bude krásně mramorovaný barevný efekt!
Pohraj si s barvami, míchej a kombinuj 🙂