Výtečné špenátové palačinky
Na 6 až 8 porcí budeme potřebovat:
Těsto:
- listový špenát 60 g
- polotučné mléko 200 g
- vejce 1 ks
- hladká pšeničná mouka 110 g
- špetka soli
Jogurtová náplň:
- zakysaná smetana 180 g
- řecký jogurt s 5 % tuku 300 g
- sýr např. Gran Moravia 50 g
- česnek 2 stroužky
- sůl
- pepř
Na dokončení podle chuti:
- tuňák 195 g
- cherry rajčata 18 ks
- čerstvý listový špenát
Postup:
- Suroviny na palačinkové těsto dáme do mixéru a rozmixujeme do hladkého těsta.
- Z těsta na palačinkové pánvi nasucho upečeme palačinky. Těsto by mělo vyjít cca na 6–8 palačinek.
- Mezitím, co se dělají palačinky, nachystáme jogurtovou náplň. Smícháme smetanu a jogurt spolu s prolisovaným česnekem. K tomu najemno nastrouhejme sýr. Přidejme dle chuti sůl a pepř. Vše se pečlivě promíchá.
- Omytá cherry rajčata nakrájíme na čtvrtky. Omyjeme i drobnější špenátové lístky. Tuňáka vyndáme z plechovky do misky
- Kompletace je jednoduchá – palačinku potřete jogurtovým dipem, položte na něj špenátové listy, rajčátka a nakonec kousky tuňáka. Palačinku překlopte její druhou půlkou a ihned servírujte.
- Lze samozřejmě podávat i jako bezmasou variantu.
Palačinky jsou netradiční svojí barvou i chutí. Tak s chutí do nich!
Inspirací pro recept i ilustrační obrázek mi byl zdroj: fresh.iprima.cz