Yzop

Čerstvý i sušený je hodně aromatický a je třeba mu přijít na chuť. Při kořenění pokrmů i vaření čajů nejprve ozkoušíme po troškách. Šetřit s ním nemusíme při dochucení luštěnin. Tam rozvine plnost chuti a usnadňuje trávení. Dále se v kuchyni hodí do polévek, pod masa, zvěřinu i ryby, do salátů jako jsou rajčatový nebo okurkový. Svou vůní může ozvláštnit i bylinné likéry, marinády a octy. Výborný je i k obohacení čajových směsí.

A jaké mívá účinky?

Mírně zvyšuje krevní tlak, popíjet lze právě při hypotenzi. Blahodárné účinky má i při uvolňování kašle, při záchvatech průduškového astmatu. Zde pomáhá i inhalace samotného nálevu díky jeho silné vůni.  Je močopudný, snižuje potivost. Odvar kloktáme při bolestech v krku. Bylinka povzbuzuje trávení a zlepšuje chuť k jídlu, hodí se tedy i jako prevence proti únavě a nervové vyčerpanosti. Ale zde opravdu jako prevence. Pokud už stav podráždění a nervozity nastane, yzop se nedoporučuje.

Z bio darů zahrady představujeme:

Čajová směs Slunce v hrnku:

Má podíl yzopu, divizny, černého bezu a mateřídoušky. Ulevuje při dýchacích potížích, podporuje regeneraci dýchacího systému a imunitu organizmu. Výborně se hodí v sychravých dnech a při zhoršeném ovzduší.

A nějaká pochutina z yzopu by byla?

Jednoduchá pomazánka se sardinkami a yzopem:

Tvaroh v kombinaci s yzopem odlehčí tučnost sardinek a usnadňuje tělu jejich trávení a využití živin.

  • Sardinky v plechovce
  • Měkký tvaroh
  • Vajíčko vařené natvrdo
  • Z bylinek: yzop a majoránka, (alternativa je i estragon – pelyněk kozalec). Mohou být čerstvé i sušené
  • Hořčice
  • Citron
  • Sůl a pepř podle chuti

Sardinky vyjmeme z oleje a protřeme s tvarohem. Olej využijeme pokud chceme pomazánku řidší. Přidáme maximálně polévkovou lžíci drobně nasekaného yzopu a po kávové lžičce ostatních bylin, hořčice a pár kapek citronové šťávy. Sůl, pepř podle chuti a dozdobíme pokrájeným vejcem.

Dobrou chuť!

(Recept na pomazánku je z knihy: Bylinková kuchařka od autorek Ivany Tischlerové a Lucie Pešové.)