Zelená omáčka s brutnákem a bylinkami

Tahle studená smetanová omáčka je výborným doplněním nejen letních pokrmů.

Budeme potřebovat:

  • Asi 300 g bylinek (brutnák, petržel kudrnka, pažitka, kerblík, kopr, řeřicha, meduňka)
  • Zakysaná smetana – 1 kelímek 250ml
  • Kvalitní bílý jogurt – 1 kelímek 150ml
  • Cibule šalotka – asi 3 cibulky
  • Sůl
  • Pepř – nejlépe čerstvě namletý
  • Ocet nebo citronová šťáva
  • Vejce vařená natvrdo – 4 vajíčka

Jak postupovat?

Bylinky opereme a nasekáme. Zamícháme je do směsi zakysané smetany a jogurtu, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, osolíme, opepříme, okořeníme a okyselíme (citronovou šťávou nebo octem). Nakonec vmícháme 4 nahrubo nasekaná vejce a podáváme jako lehkou letní omáčku například k pečeným bramborám.

Dobrou chuť!

Inspirací pro tento recept je zdroj www.ireceptar.cz