Asijská listová zelenina – pro každého trochu jiné chutě

Asijská listová zelenina pro nás může být velikou cizokrajnou pochoutkou i inspirací. Chutná mnoha národům po generace, je zdravá a dá se využít do posledního lístečku nebo zbytku stonku. Pěstuje se v zahradách i sbírá ve volné přírodě. Hodí se nejen do orientálních pokrmů, ale můžeme ji dobře zakomponovat do klasické české kuchyně.


Ochutnejme zelené i červené listy třeba v salátku z našeho receptu.

PIKANTNÍ SALÁT Z LISTOVÉ HOŘČICE S MOZZARELLOU

  • Tak trochu nováček

Listové hořčice doputovaly z asijských zemí na naše zahrádky i stoly. Postupně si na ně zvykáme. Každá má jinou chuť i jiné aroma. Na pohled se liší i svojí strukturou a tvarem listů. Je potřeba je prostě ochutnat a vyzkoušet, abychom zjistili, která nám vyhovuje a která třeba ne, nebo kterou se musíme naučit připravit jinak, než jsme dosud byli zvyklí.

  • Pro naše zdraví

Hořčice spolu s brokolicí, ředkvičkami a zelím patří k zelenině obsahují tolik opěvované protirakovinné glukosinoláty, o jejichž prospěšnosti jsme si již dříve napsali třeba v článku u ředkviček. Mají i vysoký obsah antioxidantů, vitamínů A, skupiny B, C, kyseliny listové, minerálů a silic. Nezapomeňme ani na obsah vlákniny a další látky na vyprovokování větší tvorby trávicích šťáv, a tedy i lepší trávení. Pomáhají urychlit trávení hlavně těžko stravitelných smažených či grilovaných jídel. Proto jsou tak oblíbenou přílohou.

  • Pojďme se seznámit s některými druhy, které rostou u nás pro Vás…

Naše listové hořčice:

Red giant

Moutarde rouge metis

Wasabino

A trocha tý Rokety…

Red giant je druh čínské hořčice s červeně žilkovanými listy. Sbírají se jednotlivé listy nebo celé listové růžice asi za jeden a půl až dva měsíce od výsadby. Rostliny hned zpracujeme nebo zchladíme. Pikantní odrůdy lze zamlada užívat do salátů nebo jako oblohu grilovaných dobrot, starší listy jsou dobré podušené jako špenát.

Dále u nás najdete třeba Moutarde rouge metis. Je to další rychle rostoucí listová hořčice s intenzivně, jemně vroubkovanými červenými listy a zelenými stonky. Hodí se pro pěstování po celý rok. Je pro ni typická ostrá hořčičná chuť. Využití má podobné jako výše zmíněná čínská hořčice.

Wasabino je další střapatou zelení, která se nabízí. Mladé listy jsou světle zelené, mírně zvlněné s jemně ozubenými okraji. Mírně pikantní chutí připomíná křen. Je svěžím doplňkem mnoha exotických salátů. Starší listy jsou poněkud hrubší a vrásčité. Ty se ideálně hodí pro přípravu asijských jídel v pánvi wok.

A protože jarní sluníčko na našich záhonech vyhledává už i Jedlá chryzantéma, jistě se k tématu asijského lupení ještě vbrzku vrátíme…

A copak se nám tu ještě zelená?

Roketa nebo rukola? Kdo je kdo?

Hodně lidí prostě mluví o rukole… Obě se často zaměňují. Ve skutečnosti jsou to ale dva druhy rostlin, které jsou si podobné. Patří do stejné čeledi brukvovitých podobně jako třeba ředkvičky, mají podobnou chuť a účinné látky. V kulinářství i naší běžné kuchyni se využívají tyto druhy oba. Rukola i roketa jsou vynikající s masem nebo mořskými plody, bývají častou ozdobou salátů a baget. Voňavé a chutné listy jsou výborné do salátů, do těstovin, na obložené chleby, lze z nich vyrobit i oblíbené pesto.

V naší zahradě už pilně rostou lístky rokety seté. Ony listy s typickou pikantní chutí a vůní. Mladé jsou lahodnější a jemnější, když rostlina vykvétá, je jejich chuť už více ostrá.

Pojďme tedy přivonět a ochutnat!