Bazalkové pesto

Tak oblíbené, variabilní a rychlé… Další originální nápad naleznete ZDE.

Základem tohoto pesta je:

  • Bazalka – větší svazek čerstvých lisů
  • Olivový olej – extra panenský, asi 150 ml
  • Piniové oříšky – 2 vrchovaté polévkové lžíce
  • Parmezán strouhaný – 2 polévkové lžíce
  • Česnek – 2 stroužky
  • Hrubozrnná sůl

Piniové oříšky jsou obvyklou součástí pesta. Mají máslovou chuť a pestu dodávají jemnou a hedvábnou strukturu. Pokud je ale nemáme, lze použít přírodní mandle, kešu oříšky, pekanové ořechy nebo vlašské ořechy. Není to tradiční, ale je to možná varianta.

Chuť sýra zase zjemňuje pronikavost chuti bazalky. Pro veganskou verzi se doporučuje nahradit parmezán lahůdkovým droždím.

Jdeme na to:

Na pánvi si opražíme piniové oříšky. Necháme vychladnout. (Komu se nechce, jde to i bez pražení. To tomu všemu ale dodá zvláštní chuť… Pak je spolu s bazalkou, parmazánem, česnekem, solí a trochou oleje vložíme do mixéru. Během mixování přiléváme zbylý olivový olej. Mixujeme až do hladka.

Plníme čisté sklenice a opatříme je pro jistotu štítkem s datem. Hotové pesto skladujeme v lednici, nejdéle jeden až dva týdny. Případně můžeme pesto i zamrazit v kostičkách na led a dávkovat si podle potřeby.

Zajímavá rada:

Bazalka prý může hořknout nadměrným zahřátím v mixéru. Komu se to stalo, je dobré mixovat co nejkratší možnou dobu a suroviny dávat do mixéru studené. A klidně vychladit i mixovací nádobu…

Hodně nápadů při využití pesta a dalším vaření!