Brambory

Tisíc a jeden nápadů…

Kdo by je v dnešní době neznal… Brambory jsou surovinou, kterou lze připravit skutečně na tisíce způsobů. Podle toho jsou i rozděleny do typů. To známe z našich zahrádek nebo z obchodu. Na přípravu salátů, k vaření, jako přílohové, na kaše a těsta… Záleží i na podílu škrobu. A pak na fantazii a zkušenosti.

Příprava jídel z brambor je úplná alchymie.

Tady je jen takový malý nápad:

Bramborové vdolky se skořicí

Jak každý ví z dějepisu, brambory mají svoji domovinu v Andách, kde je Indiáni pěstují již více než 5000 let. U nás se brambory uplatnili až od poloviny 18. století jako hlavní potravina chudých lidí. I dnes jsou brambory jednou z nejvýznamnějších zemědělských a výživových plodin. Z botanického hlediska jsou brambory zařazeny mezi lilkovité podobně jako třeba rajčata. Hlíza, která je pro nás tou pravou „bramborou“ a pro lidi jedinou jedlou části rostliny, je výborná zásobárna škrobu, bílkovin a slouží rostlině k vegetativnímu rozmnožování. Konzumace brambor je přínosná i díky obsaženému draslíku či vitamínu C. Příznivý účinek mají Brambory také na stav kůže, vlasů a nehtů. Šťáva ze syrových brambor má projímavý účinek, pomáhá při křečích a má příznivý vliv na trávicí systém. Výhodou brambor je jejich  snadná skladovatelnost – vydrží ve správných podmínkách velmi dlouhou dobu.

Nejlepším místem pro dlouhodobé skladování je dobře větratelný tmavý sklep. Bez tmy totiž začnou hlízy zelenat – tvoří se jedovatý solanin. V případě, že brambory účinkem denního světla zezelenají, může se toxicita hlízy zvýšit, proto nikdy takové brambory nekonzumovat. K uskladnění menšího množství doma jsou dobré i prodyšné nádoby nebo sáčky z přírodních materiálů. Brambory také nikdy neskladujme společně s cibulí nebo jablky. Nemají se takto v oblibě. To až při úpravě v kuchyni. Cibulí nebo jablíčky uvolňovaný ethylen způsobuje klíčivost brambor, vlhkost brambor zase podporuje u cibulí měknutí a hnilobu…

Lidová pojmenování pro brambory jsou velmi pestrá – bandory, erteple, grule, grumbíry, jablóška, kobzole, krumple, zemská jablka nebo také zemáky.

V roce 2023 pěstujeme u nás v Rakové tyto bramborové odrůdy: BELLAROSA, BOHEMIA, CORRINA, MAGDA

A jak si dnes dáte brambůrky vy?

??????

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.